Lyt til artiklen:

Undgå at din hund bider dit barn

00:00
Hastighed: ???x
03:05

Abonnementsartikel

Hunde og børn kan drage stor fordel af hinandens selskab. Har du selv haft hund i din barndom, og havde I det godt sammen, så husker du det måske som en af hjørnestenene i dine minder fra den tid.

Men det kan også gå galt, når hunde og børn er sammen. Særligt med de mindste børn, som er for små til at forstå, hvornår hunden siger fra, hvilket kan resultere i, at den bider. Det er en ulykkelig udgang, der i langt de fleste tilfælde kunne undgås, forklarer Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Små børn er ved at lære verden at kende, heriblandt familiens hund. De kan derfor finde på at gøre ting mod hunden, som den ikke bryder sig om - ikke af ond vilje, men fordi de forsøger at finde ud af, hvordan den reagerer, hvis man for eksempel rykker den i halen eller prikker den i øjnene. Det er den slags episoder, du som forælder bør forhindre.

Vælg den rigtig race

- Det er afgørende for jeres succes som hundefamilie, at I vælger en hunderace, der passer ind i jeres familie. Her skal I forholde jer til, hvor meget tid I dagligt kan bruge på samvær med hunden, men også om hunderacen vil trives i en børnefamilie, siger Lotte Evers. Lad aldrig små børn og hunde være alene sammen

- Derfor er det vigtigste råd af alle, at du ikke må lade hund og mindre børn være alene sammen. Det er typisk, når vi taler om børn fra seks år og nedefter, men det kan også være ældre børn, da det afhænger af, hvordan de omgås hunden til daglig, siger hun og fortsætter:

- Små børn er som sagt nysgerrige og ofte ukoordinerede i deres bevægelser. De er generelt uforudsigelige og kan finde på at skrige højt. Det er altsammen noget, mange hunde bliver utrygge ved. Opstår der situationer, hvor hunden bliver utryg eller forskrækket, kan den komme til at bide, når den for alvor siger fra, fortæller Lotte Evers.

Ifølge hundeeksperten er hunde eksperter i kommunikation og melder hurtigt ud, hvis der er noget, de er utrygge ved. Mange små signaler, som kan observeres længe inden hunden for eksempel begynder at knurre. Derfor er det så vigtigt at sætte sig ind i, hvordan hunde kommunikerer, så man kan holde øje med dem, når de er sammen med børnene. Både for børnenes og for hundens skyld!

Artiklen fortsætter efter annoncen

Syv regler

For at sikre, at både barn og hund har det godt, er det nødvendigt at lære barnet en række regler som altid skal overholdes for at undgå at ende med, at hunden bliver presset ud i en ubehagelig situation:

1. Man skal lade hunden være, når den sover.

2. Man skal lade hunden være, når den spiser.

3. Hvis hunden går væk, så lad den være i fred.

4. Løb ikke efter hunden, heller ikke under leg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

5. Lad være med at prikke til hunden, holde fast i den eller kaste ting efter den.

6. Leg kun med hundens legetøj, hvis der er en voksen med.

7. Hvis man bliver bange eller usikker, så kald på mor eller far.

- Derudover er det en god idé at lære barnet, hvordan hunden viser, at den er utryg, så selv små signaler registreres og respekteres. For hvis barnet er rolig omkring hunden, behandler den med respekt og overholder de syv regler, så er I godt på vej til et lykkeligt og givende forhold imellem dem, siger Lotte Evers.