Lyt til artiklen:

Grønnere maskiner skal sikre CO2-målene i 2030

00:00
Hastighed: ???x
02:07

Abonnementsartikel

Danske kommuner skifter til grøn drift nu for at nå klimamålene i 2030 - og på maskinsiden er der flere muligheder for at reducere CO2-udslippet markant. En af de grønne nyheder på markedet er den kompakte traktor Lindner Lintrac 90, der vejer 1 ton mindre end tilsvarende traktorer og bruger 20-28 procent mindre brændstof.

Det skriver DH Tools i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selv med en så grøn profil fås traktoren med motorer på 102, 113 eller 136 hestekræfter. Sammen med den lave vægt er det især Vario gearkassen, der giver det lave brændstofforbrug. Gearene låses mellem 0 og 20 km/t - og igen når farten kommer over 20 km/t. Det sikrer et klart lavere CO2-udslip end en traktor normalt har, fortæller Jesper Juhl fra DH Tools, der importerer Lindner.

Kommuner går forrest

Der løses mange opgaver med maskiner i kommunernes park- og vejafdelinger - og overgangen til en grønnere drift er i fuld gang:

- Vi oplever, at der i stigende grad anskaffes og planlægges med nyt materiel, der sparer brændstof eller kører på el. Her er Lintrac 90 et godt eksempel, og det samme er vores Green Clipper. En elektrisk græsklipper, der monteres på en traktor, og hvor en generator føder 8 separate elmotorer med hver sit skær, forklarer Jesper Juhl.

Lettere maskiner kan det samme

Eldrevne maskiner vil præge fremtiden, men batteriteknologien skal udvikles yderligere for, at også elektriske traktorer kan blive en realitet:

- En traktor skal kunne trække, skubbe og drive redskaber i længere tid uden at gå flad for energi. Så den klimarigtige løsning nu for at spare CO2 er lettere maskiner, der kan det samme. Lintrac 90 er nem at køre, skåner underlaget ved at dreje på alle 4 hjul, og det lave dieselforbrug gør den interessant for mange kommuner. Vi har blandt andet leveret til Albertslund og Rudersdal, siger Jesper Juhl.