Lyt til artiklen:

Stort stutteri opvarmer alt med hestemøg

00:00
Hastighed: ???x
03:21

Abonnementsartikel

Har man heste, så ved man, hvilken udfordring hestemøg udgør. Og har man mange heste, så er det ikke blot en arbejdsudfordring, man har hver dag, men også en økonomisk belastning, fordi det ikke er helt nemt at slippe af med de mange ton møg på en forsvarlig måde.

Så hvad nu hvis alt det hestemøg kunne brændes og bruges til opvarmning?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ikke en ny tanke, men i mange år har det været umuligt at få til at lykkes på grund af lovmæssige udfordringer.

Men det problem har man nu løst hos KSM Stoker, som fremstiller stokeranlæg.

- Rigtig mange rideskoler og stutterier i Danmark har store omkostninger til at komme af med deres hestemøg. Vi har i mange år vidst, at vi godt kunne brænde møget ved biomassefyring, men der har været lovmæssige forhindringer i at få lov til at brænde møget, fortæller indehaver Jens Mogensen.

- Men hvis man behandler hestemøget efter reglerne og laver en forædling, så er der tale om et restprodukt efter forædling, og så kan man lov til at brænde det. Der er selvfølgelig nogle miljømæssige krav, man skal over holde. Det gælder for eksempel både udledning af CO2, Nox og partikler. Men med det her anlæg, der overholder vi alle de strengeste krav, siger han.

rich-media-2
Hestemøget hældes i en såkaldt mikservogn, hvor knive sørger for at lave en ensartet blanding. Pressefoto.

100 heste står for opvarmning

KSM Stoker har netop færdiggjort en stor installation af et biomasseanlæg, der er i stand til at forvandle de mange hestepærer til energi, der kan bruges til opvarmning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anlægget står hos Karlslundegaarden Ridecenter på Sjælland, hvor 100 heste fremover kommer til at stå for opvarmning af alle kvadratmeterne.

- Et stutteri af den her størrelse har normalt omkostninger i omegnen af 100.000 kroner til bortskaffelse af hestemøg, og de har selvfølgelig også en masse udgifter til opvarmning af bolig, rytterstuer, sadelrum og lignende. Og alle disse udgifter bliver nu fjernet, siger Jens Mogensen.

Biomasseanlægget består af en kedel og diverse filterudstyr. Hertil kommer et stort tørreareal, hvor fugt og ammoniak bliver afdampet. Vanddampene bliver kondenseret, hvilket samler ammoniakken op, som herefter kan bruges til for eksempel gødning.

Rent praktisk foregår det på den måde, at alt møget fra den daglig udmugning bliver hældt ned i en såkaldt mikservogn, der er udstyret med knive. Her bliver hestemøget blandet godt sammen til et ensartet produkt.

Det betyder, at møget efterfølgende er meget nemmere at tørre i tørreanlægget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og det er ikke småting, som de mange hestepærer kan varme op. Ud over ridecentrets private bolig går varmen via velisolerede fjernvarmerør til rytterstuer, sadelrum og lignende.

- Og vi er også ved at lave varme i deres ridehal. Der er ikke noget værre end at komme ind i en iskold ridehal for at se sin datter til ridestævne. Så bare det, at man kan hæve temperaturen til en 10 - 12 graders varme, betyder utroligt meget for tilskuerne, siger Jens Mogensen.

rich-media-5
Møget bliver tørret og ammoniakken trukket ud. Pressefoto.

Rentabel investering

Alt i alt kommer det nye anlæg til at varme mellem 4 - 5.000 kvadratmeter op. Og det kan betale sig.

- Investeringen kan bestemt betale sig. Vi plejer at sige, at for at der er rentabilitet i anlægget, skal der være helst være mindst 60 heste og opefter. Og så er der oveni den miljømæssige gevinst ved, at man ikke har hestemøget liggende og forurene. For slet ikke at tale om, at man får en miljøvenlig opvarmning, siger Jens Mogensen.

rich-media-6
Kedel og filteranlæg. Pressefoto.