Lyt til artiklen:

Lav selvhævende mel hjemme

00:00
Hastighed: ???x
02:42

Abonnementsartikel

For en bagenørd er en af de store glæder ved internettet, at man kan gå på opdagelse i opskrifter fra næsten hver en afkrog af verden. Ærgerligt er det til gengæld, når der indgår ingredienser, som er svære at skaffe i Danmark.

Det gælder for eksempel selvhævende mel; på engelsk self-raising flour. Hvedemelet optræder i et væld af især britiske og amerikanske bageopskrifter, men er ikke lige til at købe i det lokale supermarked. Det findes dog i få online-butikker herhjemme, om end det er en lidt pebret fornøjelse, da der jo lægges fragt til prisen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kan man fryse fløde?

Se også:

Kan man fryse fløde?

Hvad er self-raising flour?

Selvhævende mel består såmænd bare af hvedemel, hævemidler og ofte en smule salt, så i princippet er det let at lave sin egen blanding. I praksis er der dog et par ting, som er værd at vide, før du går i gang med opskriften på selvhævende mel nedenfor:

Køber du en pose self-raising flour, har melet typisk et proteinindhold på omkring 8-10 %, så det er en god idé at basere din egen blanding på hvedemel med et nogenlunde tilsvarende indhold af protein.

Det kan f.eks. være kagemel, der også har en lav proteinprocent og blandt andet giver dejligt sprøde småkager og tærtebunde samt lette scones, muffins og kagebunde.

Du kan også godt lave blandingen med almindeligt hvedemel, hvor proteinindholdet oftest varierer fra cirka 9 % til 12 %, alt efter mærke. Bruger du mel med protein i den høje ende af skalaen, kan du dog ikke regne med, at dit bagværk bliver helt så let eller sprødt som ellers.

Endelig kan ikke anbefales at lave blandingen af mel med et proteinindhold på over 12 %, da det primært er egnet til brødbagning og kan gøre dine kager og småkager seje.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
I princippet er det let at blande selvhævende mel derhjemme, men der er dog et par ting, man bør tage højde for. Foto: Pixabay.

Billigt trick: Forlæng dine gummistøvlers levetid

Se også:

Billigt trick: Forlæng dine gummistøvlers levetid

Opskrift på selvhævende mel

Selv blandt professionelle bagere er der uenighed om blandingsforholdet, når det handler om at lave selvhævende mel i eget køkken. Men jeg har valgt den britiske kogebogsforfatter og tv-stjerne Nigella Lawsons opskrift, som er på linje med anbefalingen fra mange andre velanskrevne bage-guruer:

Tilsæt 2 teskefulde bagepulver for hver 150 gram hvedemel, du skal bruge. Sigt begge ingredienser ned i en skål og bland dem grundigt. (1 tsk. = 5 ml.)

Indgår der surmælksprodukter som kærnemælk, yoghurt eller cremefraiche i opskriften, kan du eventuelt også tilsætte en kvart teskefuld natron per 150 gram mel - sammen med bagepulveret giver det hævningen et ekstra boost.

I USA er selvhævende mel som regel tilsat salt, så bland gerne en smule i de andre tørre ingredienser, hvis din opskrift med self-raising flour er amerikansk.

Kilder: Nigella.com, The Guardian, King Arthur Baking Company