Lyt til artiklen:

Sådan afkalker du et brusehoved

00:00
Hastighed: ???x
02:24

Abonnementsartikel

Hvis vandstrålerne rammer alt andet, end dig, når du står under bruseren, eller vandtrykket er sølle, trænger brusehovedet nok til at blive afkalket.

Det er ikke spor svært at afkalke et brusehoved, og du kan godt lave din egen kalkopløsende blanding i stedet for at købe et specialmiddel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spørgsmålet er bare, hvilket middel, der er mest sikkert og skånsomt at bruge til din hjemmelavede kalkfjerner; eddike, citronsyre eller eddikesyre?

Hvilket middel er bedst?

Både eddike og eddikesyre generelt er effektive våben mod kalk - og begge dele anbefales da også til afkalkning af brushoveder i adskillige tip-artikler på nettet.

Det er dog værd at bemærke, at firmaet Hansgrohe, der bl.a. laver brusere og vandhaner, direkte fraråder brug af midler med eddike og eddikesyre til afkalkning af brusere, da det ifølge firmaet kan skade produkternes overflade.

I stedet tilråder Hansgrohe, at man bruger et mildt rengøringsmiddel med citronsyre.

Pointen her er ikke kun, at citronsyre lader til at være mere skånsomt end eddike og eddikesyre, men også, at det er smart at tjekke anbefalingerne fra producenten af din bruser - uanset mærke. For følger du ikke firmaets anvisninger, kan garantien bortfalde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men har du et ældre brusehoved uden garanti, eller bare et billigt ét, hvor forsigtighed ikke er så vigtigt, er der intet i vejen for at lave din egen kalkfjerner med citronsyre.

rich-media-3
Bonustip: Du kan afkalke bruseslangen sammen med brusehovedet, men husk at først at fjerne gummipakningerne, der kan tage skade af syre. Foto: Pixabay.

Sådan afkalker du bruseren

Fyld vand i en balje og tilsæt derefter citronsyrepulver. Ifølge firmaet Sterling Polish, som har citronsyre i sortimentet, skal der bruges 1,5 spsk. citronsyre per 2 dl vand til afkalkning af brusehoveder.

Læg brusehovedet - eller alle delene, hvis det kan skilles ad - i blandingen. Er bruseren fastmonteret, f.eks. i loftet, kan du i stedet gennemvæde en blød klud med blandingen og binde den tæt omkring brusehovedet, eventuelt med en plasticpose over for at holde på fugten.

Lad i begge tilfælde opløsningen virke, indtil kalken er blevet opløst, og skyl til sidst godt efter med vand.

Hvor længe brusehovedet skal stå i blød, afhænger af, hvor tilkalket det er. Sterling Polish angiver virketiden til et døgn, hvilket umiddelbart lyder af meget, så rådet herfra vil være lige at holde øje med processen jævnligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kilder: Hansgrohe, Sterling Polish, Aros Facility Service, Bauhaus.