Lyt til artiklen:

Kend din jord og få mere glæde af haven

00:00
Hastighed: ???x
03:48

Abonnementsartikel

Når det gælder hudpleje, bilpleje eller tøjvask, ved de fleste af os, at der skal forskellige produkter og mængder til, alt efter hvilken type hud, bil eller tekstil, der er tale om.

Men når det kommer til vores haver, plejer de fleste af os jorden, som vi plejer - uden egentlig at vide, hvad rosenbedet, køkkenhaven eller græsplænen faktisk har brug for.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det betyder, at alt for mange haveejere gøder haven for meget eller forkert, og det er skidt for både planter og miljø. Når du kender din jord og ved, hvordan du bedst behandler den, vil blomster og planter nemlig trives bedre, og udbyttet af køkkenhaven blive større.

Hos Haveselskabet har medlemmerne i en årrække kunnet sende jordprøver ind og få lagt en målrettet gødningsplan. Her er det tydeligt, at alt for få kender deres jord godt nok.

- De resultater, vi har set i jordanalyserne de seneste år, tyder på, at folk generelt gøder for meget. De gør det i bedste mening og ud fra devisen: "Jo mere gødning, des bedre trivsel".

Men for at planter skal trives optimalt, kræver det balance i jorden. Hvis man f.eks. overgøder, ophobes næringsstofferne i jorden, og der opstår en ubalance", forklarer Louise Møller, som er havefaglig rådgiver i Haveselskabet.

Mange haveejere gøder forkert

Mange haveejere sjusser sig frem til, hvor meget gødning de skal bruge - måske efter en snak over hækken med naboen. Men jorden er forskellig fra have til have og derfor kan du opleve, at naboens køkkenhave strutter, mens din egen ser slatten og udslukt ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At det kan skyldes forkert tilførsel af gødning er tydeligt for havekonsulent og hortonom Bente Mortensen, som står for at analysere de jordprøver, som Haveselskabets medlemmer sender ind for at få udarbejdet en gødningsplan. der passer netop til deres have.

- Nogle er - for at sige det mildt - rundhåndede med gødningen. Det er vigtigt at vide, hvad jorden mangler eller har for meget af, for at kunne gøde den optimalt. Nogle gange er det slet ikke gødning, der mangler. Mange har f.eks. jord, som er for kompakt til, at vandet kan løbe væk, og så rådner rødderne, forklarer Bente Mortensen.

- Hvis du vil være klogere på den jord, du har i haven, er mit bedste råd: Grav et hul og føl og se på jorden. God jord er luftig jord, hvor rødderne har plads til at udvikle sig. Er det en kompakt lerjord, hvor der står vand på overfladen efter regnvejr eller en sandjord, der har svært ved at holde på vand og næringsstoffer? Det vigtigste på planten er nemlig det, som er under jorden - jo bedre rodnet, des bedre vækst og desto højere udbytte i køkkenhaven.

rich-media-3
Grav et hul og føl og se på jorden. Sådan lyder rådet fra Haveselskabet. Pressefoto: Haveselskabet.

Konkret plan

For at gøre tilførsel af gødningen mere præcis og baseret på viden om de enkelte næringsstoffer i jorden og om det er en sand- eller lerjord, anbefaler Haveselskabet deres medlemmer, at de får lagt en gødningsplan, der er skræddersyet til deres have. For det vil både gøre det nemmere og sjovere at dyrke have, når chancen for succes med både roser og gulerødder bliver større, og det vil skåne miljøet for unødvendig gødning.

Jorden bliver analyseret for de vigtigste plantenæringsstoffer, og på baggrund af resultaterne får du en enkel og konkret plan, der fortæller hvor meget og hvilken slags gødning, du skal bruge, og hvor ofte du skal gøde. Før du bestiller en gødningsplan, er det vigtigt at overveje, om problemerne i haven kan skyldes andet end manglende gødning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Gå ud i din have, mærk på jorden og se, hvad den består af. Virker den luftig og levende med regnorme og larver, eller er den tung og uden liv? Hvis det sidste er tilfældet, kan problemerne måske løses ved at jordforbedre. Men hvis jorden virker sund og god, men du alligevel oplever problemer med dine planter, så er der god grund til at få lavet en gødningsplan. Det kan også være, at du ganske enkelt er i tvivl om hvordan du skal gøde, og her kan en gødningsplan være en stor hjælp, siger Louise Møller fra Haveselskabets Rådgivning.

Du kan læse mere om jord på her