Lyt til artiklen:

Pas på hunden: løbetiden er over os

00:00
Hastighed: ???x
03:36

Abonnementsartikel

Typisk en til to gange om året kalder den biologiske cyklus på de kønsmodne hunhunde, og det får ofte hanhundenes puls til at sætte i galop. Når først hanhundens skarpe lugtesans har ledt ham på sporet af en parringspartner, vil han være ude af syne, før hans ejere når at se sig om.

- Et velkendt problem, hundeejere oplever, er, at deres hanhund løber væk for at finde den tæve i løbetid, han har snuset sig frem til. Hanhundens instinkt er væsentligt stærkere end den træning, der er lagt i hunden, og derfor kan den hurtigt finde smuthuller i havehegnet eller stikke af på gåturene, hvis blot den kan få chancen for at parre sig, fortæller hundeekspert hos Agria Dyreforsikring Lotte Evers.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ikke kun uønskede hvalpe

En hund, der strejfer alene omkring, er forbundet med mange farer, ikke kun for sig selv, men også for sine omgivelser. Derfor bør hanhundens renden efter kvarterets løbske tæver undgås.

- Hvis hanhunden først har lokaliseret en højløbsk tæve, er der ikke meget tid at spilde. Selv en uerfaren hanhund kan på kort tid hoppe på tæven og gennemføre en parring, men det er ikke kun tæven, hanhunden er til fare for, forklarer Lotte Evers.

Hunden kan også udsætte mennesker for fare ved at færdes på trafikerede veje uden opsyn og kan i værste tilfælde blive påkørt. Led- og muskelskader kan ligeledes blive et problem, hvis hunden overbelastes eller kommer til skade under "ekskursionen". Der er også risiko for slagsmål med andre hunde og andre farer, som typisk rammer hunde, der strejfer. Bor man på landet, er der også fare for, at hunden begynder at jage andet end løbske tæver. Der kan være vildt, der frister, hvilket også kan ende i omfattende jagtture.

Tjek havens indhegning

De fleste hanhunde klarer sig igennem løbetidsperioderne uden de store udfordringer, så længe du sørger for at have en sikker indhegning af haven og holder hunden i snor, når I går tur, de steder hvor løbske tæver kan færdes.

Ofte vil tæveejerne tage hensyn og lufte deres løbske hund de steder, hvor man normalt bør have sin hund i snor, men du kan ikke vide dig sikker og bør altid tage din hanhund i snor resten af turen, hvis I først er stødt på en tæve i løbetid. Nogle hanhunde kan også blive ganske påvirkede, hvis der er tæver i løbetid i nabolaget. Det kan resultere i manglende søvn hos hund (og ejer), sultestrejke og en meget stresset hund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kastration?

Hvis din hanhund lider voldsomt under nabohundens løbetid, kan kastration komme på tale. Det er dog ikke helt uden konsekvenser og langt fra altid sikkert, at dette løser problemet, og det kræver derfor en grundig snak med din dyrlæge.

- Det er vigtigt, at man først undersøger, om kastration overhovedet er det rigtige for hunden. Det er typisk noget, man kan ty til, hvis hanhunden er "oversexet" og har store problemer med løbske tæver, ikke kun hjemme, men også på gåturene. I de tilfælde, hvor det vurderes, at kastration eventuelt kunne afhjælpe problemet, vil man ofte indledningsvis forsøge med en kemisk kastration for at vurdere, om den ønskede effekt indtræder - før man eventuelt derefter vælger den permanente operative løsning. For nogle hanhunde er det nok med en kemisk kastration i en periode, hvorefte de ender med at kunne håndtere løbske tæver i området uden alt for meget entusiasme fremover, siger Lotte Evers og fortsætter:

- Der kan jo være flere årsager til, at hunden strejfer. Måske skyldes det ikke løbetid hos hundeveninden, men at hunden er understimuleret. Her er det vigtigt at aktivere den dagligt på et niveau, der passer til dens behov. Nyder din hund at hilse på forbipasserende og passer den ikke på haven, så kan man give den en sikker udkigspost, så den altid kan følge med i, hvad der sker på den anden side af hækken.