Lyt til artiklen:

Banebrydende halmfyr fra Alcon Alheat

00:00
Hastighed: ???x
02:53

Abonnementsartikel

Lige nu raser energikrisen herhjemme, og priserne på el, gas og olie er steget til hidtil uset niveauer. Det har ikke overraskende fået mange til at se sig om efter alternativer til opvarmning af boligen.

For tusindvis af danske har varmepumpen været en god løsning, men udfordringen, når man bor på landet, er, at varmepumpen sjældent giver varme nok, hvis ejendommen er stor og ikke super godt isoleret.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Alternativet for huse på landet kan være flis- eller pillefyr, men i kampen for at finde den store energibesparelse, er der mange, som overser halmfyret, som er en af de allerbilligste alternativer på markedet.

rich-media-2
De nye halmfyr er godkendte uden filter til småballer, minibig og små rundballer. Pressefoto.

Ikke slut med halmfyr

Her fra den 1. januar 2022 er der igen kommet nye regler, der betyder, at der til nye halmfyr stilles endnu strengere krav til støvudledningen, og det har fået en del til at tro, at det er slut med halmfyret.

Men det er det langt fra.

- Her fra den 1. januar 2022 er der kommet nye skrappe lovkrav i forhold til støv-emissioner på halmfyr. Det har umiddelbart den konsekvens, at der skal monteres et støv filter ved installation af nyt halmfyr, siger Lars Smidt fra Alcon Alheat

- Det har den konsekvens at det vil være økonomisk tungt at installere et halmfyr, da støvfiltre typisk koster lige så meget som et halmfyret og kræver vedligeholdelse. Hos Alcon Alheat ApS har vi imidlertid haft travlt i udviklingsafdelingen, hvorfor vi nu lancerer en serie banebrydende og godkendte halmfyr uden filter til småballer, minibig og små rundballer. Dermed er det igen økonomisk særdeles fordelagtigt at købe et halmfyr ikke mindst i disse tider med høje energipriser, fortæller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Halmfyrene leveres med Grundfos dørpumpe, der sikrer maksimal flow gennem døren, under forbrændingen. Pressefoto.

Overholder nye krav

Firmaet har udviklet halmfyr i over 35 år, og udviklingen af Alcons halmfyr er blandt andet sket i samarbejde med eksperter fra både ind- og udland, som har været medvirkende til at forbedre forbrændingsteknologien.

- Så vidt vi ved, så er vi de eneste herhjemme, der har den slags halmfyr, der passer rigtigt godt til fritids- og mindre landbrug. Og det er jo højaktuelt i den energikrise, vi oplever lige nu. For med et halmfyr, så er du uafhængig af både el- og gasselskaber og priser på olie, siger Lars Smidt.

Hos Alcon Alheat har man lavet beregninger, der viser, at man i forhold til både el, olie og gas kan få besparelser på op til 95 procent, og selv i forhold til træpiller, som der er mange på landet, der fyrer med, så er der tale om en stor besparelse.

- En almindelig hobbylandmand skal jo ikke have mange hektar jord for at kunne skaffe den halm, der skal bruges til opvarmning af ejendommen til eget brug. Og det vi kalder et mindre halmfyr kan sagtens varme både bolig og tilhørende værksted eller gildesal på et mindre landsted op, siger Lars Smidt og tilføjer:

- Og skulle man have behov for endnu mere, så kan man altid sætte to mindre halmfyr op ved siden af hinanden. Så er der dobbelt så meget varme.