Lyt til artiklen:

Smart trick: Sådan fjerner du fedtpletter på tøj

00:00
Hastighed: ???x
01:44

Abonnementsartikel

Fedtpletter på tøjet er næsten lige så uundgåelige som de er irriterende. For har man fået en fedtplet på sit tøj, kan man som regel regne med, at der stadig er spor af den, efter tøjet har været i vaskemaskinen.

Kan man fryse ost?

Se også:

Kan man fryse ost?

De fleste skjorter, bluser, kjoler, bukser og lignende kan ikke tåle at blive vasket ved særligt høje temperaturer. Og da fedtpletter som udgangspunkt først opløses ved 60 grader og derover, formår vaskemaskinen sjældent fjerne på fedtpletter på tøj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til gengæld er det meget nemt at forbehandle pletten med et almindeligt middel fra husholdningen, så pletten alligevel ender med at gå af i vask ved en acceptabel temperatur.

Sådan fjerner du fedtpletten

Smør fedtpletten godt ind i klar håndopvaskemiddel; opvaskemiddel med farve kan hænde at smitte af på tøjet. Pletten skal ikke gøres våd med vand, før du dækker den med opvaskemiddel.

Lad opvaskemidlet virke på fedtpletten i 5-6 timer, hvorefter du kan vaske tøjet som normalt.

Er der tale om større mængder fedt, kan du med fordel smøre fedtpletten ind i opvaskemiddel som beskrevet ovenfor, og derefter lægge tøjet i en plastikpose, som du lukker til.

Lad tøjet ligge i posen natten over, og vask det derefter ved den temperatur, som producenten angiver i tøjets vaskevejledning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fedtpletter på sarte tekstiler

Forbehandling af fedtpletter med opvaskemiddel er kun gangbart, når dit tøj er lavet af tekstiler, der normalt kan tåle vask.

Hvis tøjet er lave af sarte materialer, for eksempel silke eller uld, som ifølge producentens vejledning skal på renseri, er det klogest at overlade det til renseriet at tackle fedtpletten.

Kilder: Dansk Renseri Forening, Good Housekeeping.