Lyt til artiklen:

Få mere dagslys i boligen

00:00
Hastighed: ???x
04:09

Abonnementsartikel

Får du nok ud af den naturlige og gratis lyskilde? Eller oplever du ligesom mere end 11 procent af de danskere, der er bosiddende i ældre ejendomme, at du får for lidt dagslys?

Udover at dagslyset løfter humøret og understøtter sundheden, giver det ifølge Videncentret Bolius også pote på el- og varmeregningen. Og dette kan være kærkomment, hvis du er én af de danskere, der i øjeblikket er ramt af de høje energipriser, skriver Velfac i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Der er derfor flere gode grunde til at sikre dig, at du inviterer mest muligt dagslys ind i hjemmet. Særligt nu hvor vinterens mørke langsomt svinder ind til fordel for længere og lysere dage, kan få forbedringer have stor effekt, når du skal bringe mest muligt dagslys ind i boligen.

Nye vinduer?

Mulighederne er mange, når du vil udnytte det naturlige lys bedst muligt. Hvis du eksempelvis står og skal renovere eller bygge nyt, er det værd at gøre dig nogle tanker om vinduesløsningens betydning for dagslysindfaldet. Her er det nemlig ikke bare størrelsen på vinduerne, der spiller en rolle:

- Både vinduernes størrelse, placering og design er afgørende for, hvor meget lys du får ind i boligen. Højt placerede vinduer fordeler lyset mere jævnt end lavt placerede vinduer, som fordeler lyset mere sporadisk. I forhold til designet er smalle vinduesrammer og et stort glasareal en god idé, hvis du vil optimere dagslysindtaget. Vinduer med sprosser passer ofte godt til ældre boliger, men giver en anelse mindre lys. Derfor er det her nødvendigt at afveje lyset i forhold til udtrykket.

Sådan lyder det fra Durita Simoni, som er privatkunderådgiver hos vinduesproducenten Velfac. Hun tilføjer:

- Hvis du ikke har planer om en vinduesudskiftning, er der dog meget andet, du kan gøre for at lukke mest muligt dagslys ind ad de vinduer, du har i forvejen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

4 hurtige løsninger:

1. Vask dine vinduer ofte.

Når solen skinner fra en skyfri himmel, er det tydeligt, hvis vinduerne trænger til en kærlig hånd med sæbevand og pudseklud.

Hvis der er spor efter fedtede fingre og støv på dine vinduer, kommer du langt, hvis du sørger for regelmæssig pudsning af vinduerne. På den måde kan det livgivende lys udefra nemmere finde vej ind i din bolig.

2. Mal vinduerne i lyse farver.

Det siger sig selv, at lyse farver lysner et rum op, mens mørke farver har den modsatte effekt. Derfor kan en spand maling og nogle strøg med malerpenslen være en oplagt opgradering, hvis budgettet er lille, eller du har brug for en hurtig løsning. Durita Simoni fra Velfac fortæller:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Udover at lyse farver på vægge og lofter gør en stor forskel for, hvor lys boligen opfattes, så er det vigtigt at tænke over vinduernes farve. Hvis du vil se hurtige resultater, kan du male vinduesrammer og karme lyse på den indvendige side med maling i en forholdsvis høj glans. Dermed reflekteres dagslyset bedre ind i rummet.

3. Hold vindueskarmen ryddelig.

Hører du til dem, der holder af at indrette boligen med planter og nips? Hvis ja, kan du med god grund give placeringen lidt omtanke, så den store potteplante eller blomsterbuket ikke nødvendigvis står i vindueskarmen.

Jo færre ting du har i vinduet, jo mere lys kommer der nemlig ind. Det gælder også, hvis du hænger pynt i vinduet: Det kan se hyggeligt ud, og hvis du pynter med måde, undgår du at dagslyset lukkes ude. Durita Simoni tilføjer:

- Gardiner er gode til at lukke blændende sol ude, så du undgår overophedning, og til at mørklægge soveværelset til gavn for din søvn. Sørg dog for, at dine gardiner kan trækkes helt fra, da især mørke gardiner kan være med til at stjæle lyset.

Artiklen fortsætter efter annoncen

4. Beskær havens herligheder.

Når du har styr på potteplanterne i vindueskarmen, kan du med fordel kaste et blik på den udendørs beplantning. Foråret er på trapperne, og snart står buske og træer i fuldt flor.

Overvej derfor, om havesaksen skal i brug for at beskære det grønne, der måske vokser ind foran vinduerne og skygger for lyset. Hvis du skal bygge et halvtag eller skur, bør du desuden sikre dig, at byggeriet ikke går ind foran vinduet.