Lyt til artiklen:

Sådan kickstarter du græsplænen i foråret

00:00
Hastighed: ???x
02:47

Abonnementsartikel

Sætter du pris på en toptunet græsplæne, der kan hive en misundelige mine ud af selv kvarterets mest godmodige nabo? Så er det nu - i det tidlige forår - at du skal komme ud af busken og finde de grønne fingre frem.

Modsat den gængse opfattelse af græsplænen som den lette løsning, kræver det grønne naturtæppe nemlig masser af opmærksomhed. Det skriver Plantorama i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Græsset begynder typisk for alvor at vokse, når vi nærmer os april, og inden da kan man med fordel begynde forberedelserne, siger Jeppe Juhl Sørensen, der er planteskolegartner i Plantorama i Tilst.

Han giver her sine tips til, hvordan du kommer godt fra start med græsplænen i det tidlige forår.

Riv plænen:

Hen over efteråret og vinteren har græsset ofte været dækket af nedfaldne blade og grene. Det skal fjernes som det første, så det ikke hæmmer græssets vækst. Fat riven, og giv plænen en grundig tur, og prøv i samme ombæring at få så meget mos som muligt med op.

Topdress ujævnheder

Hvis din græsplæne er meget ujævn, er en plænedress, der består af en tredjedel kompost og to tredjedele findelt muldjord, god at fylde i hullerne og udjævne overfladen med. Også på steder, hvor græsset er gået ud, kan man med fordel lægge et lag plænedress iblandet nogle græsfrø, der vil spire senere på foråret.

Giv organisk gødning og kalk

Mange haveejere tror, at en godt gødet græsplæne skal slås oftere, men det er ikke nødvendigvis tilfældet. Bruger man organisk gødning, som i modsætning til kunstgødning er langsomt virkende, så gror græsset mere i bredden end højden og kvæler tilmed ukrudtsplanter helt naturligt. Samtidig skal plænen blot gødes to gange om året - én gang i starten af havesæsonen og igen i august. I det tidlige forår er det også en god idé at give plænen noget kalk, som typisk er et mangelstof især i græsplæner med meget mos.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Slå græsset

Når græsplænen er tør, og jordtemperaturen er oppe på 7 til 8 grader, og græsset har vokset sig 6 til 8 centimeter højt, kan du finde plæneklipperen frem. Herfra er det en god idé at klippe ofte og holde græsset på cirka 2,5 til 3 centimeter i højden - det stimulerer væksten, og det afklippede græs gøder jorden naturligt.

Efterså plænen Vil du have, at din græsplæne skal blive ved med at se ud som ny, kan du efterså en gang om året. Hvis du for eksempel vælger en græsfrøblanding, som både spirer hurtigt og breder sig kraftigt, kan du gøre det svært for mælkebøtter og andet ukrudt at trænge igennem og få plads til at spire.