Lyt til artiklen:

Brug aldrig spisekartofler som læggekartofler

00:00
Hastighed: ???x
02:08

Abonnementsartikel

Få ting trumfer smagen af en kogt ny-opgravet kartoffel fra egen køkkenhave med smør og friske krydderurter. Derfor udnytter mange haveejere det spirende forår til at lægge kartofler. Og her er der især én ting, man skal være opmærksom på.

- Undgå for alt i verden at bruge spirede spisekartofler fra køleskabet, og køb i stedet sunde certificerede læggekartofler. Forskellen mellem læggekartofler og spisekartofler er nemlig, at spisekartofler ikke er underlagt de plantesundhedskrav, som læggekartofler er, og man risikerer derfor at få slæbt sygdomme og skadedyr ind i haven Og de kan være rigtig svære at slippe af med igen, siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Kristine Riskær.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Et af de mere alvorlige skadedyr er den såkaldte kartoffelcystenematode, der er en yderst skadelig rundorm, der er så lille at den ikke kan ses med det blotte øje.

Rundormen udvikler æg i cyster, der kan indeholde op til 600 rundorme. Cysterne og ormene kan overleve i jorden i op til 20 år. Når cysterne klækkes, vil rundormen søge næring ved kartoffelplantens rødder og ødelægge planten og udbyttet.

Læggekartofler kontrolleres

På en certificeret læggekartoffels rejse fra jord til private køkkenhaver er der ikke bare én men flere kontroller undervejs.

Kartoflen er verdens mest regulerede plante, fordi der er så mange sygdomme knyttet til den. Ingen af dem er direkte farlige for mennesker. Landbrugsstyrelsen er med i alle relevante faser, når der skal produceres læggekartofler i Danmark.

- Allerede inden kartoflerne bliver lagt i jorden hos læggekartoffelavleren, har vi taget jordprøver af marken for at sikre os, at der ikke er rundorme i jorden. Senere kommer vi på besøg for at kontrollere sorten og se efter symptomer på virus og skadegørere, der kan angribe læggekartoflerne, før vi til sidst godkender dem som certificerede læggekartofler, siger Kristine Riskær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man kan derfor være helt tryg, når man køber certificerede læggekartofler. Det skal understreges, at de plantesygdomme og skadedyr, som certificerede læggekartofler er kontrolleret for, ikke er farlige for mennesker.