Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Sådan gør du haven økologisk
Med relativt få ændringer kan haven dyrkes økologisk og mere bæredygtigt inden for én havesæson, og det handler i høj grad om at bruge de hjælpemidler, naturen selv stiller til rådighed, forklarer Jeppe Juhl Sørensen, der er planteskolegartner hos Plantorama.
- Man kan komme rigtig langt på en enkelt sæson, hvis man gerne vil gøre haven økologisk og mere bæredygtig. Man skal ikke gå ud og rykke ikke-økologiske planter op af jorden, men derimod kigge på de produkter, man bruger i haven i form af gødning og skadedyrsbekæmpelse, siger Jeppe Juhl Sørensen og tilføjer;
- Hvis man gerne vil gøre mere for økologien og bæredygtigheden i sin egen have, er det vigtigste at komme i gang. Det behøver ikke være perfekt fra start, og så kan du løbende prioritere at vælge økologisk dyrkede haveplanter, når du skal købe nyt.
Han giver her sine bedste tips til, hvordan du med små justeringer kan gøre haven mere bæredygtig og økologisk.
Behandl dine haveplanter økologisk
Uanset om man har købt økologiske frø og planter eller ej, kan man vælge at holde dem fri for kemi og mineralsk gødning, som for de fleste er kendt som kunstgødning, og dermed kan man stadig give dem økologiske betingelser.
Hvis man skal så, kan man bruge så- og priklemuld, der er godkendt til økologi. Og skal man plante haveplanter i den jord, man allerede har, kan man skifte kunstgødningen ud med organisk gødning, eller man kan vælge at bruge kompost.
Lav din egen gødning
Et både økologisk og bæredygtigt tiltag for haven kan også være at lave sin egen kompost til gødning. I stedet for at køre haveaffald på lossepladsen, kan man lave en plads bagest i haven, hvor man kan producere sin egen gødning af alt fra affaldet fra høstede grøntsager, ukrudt og andet blødt haveaffald til organisk køkkenaffald, der også kan bruges bæredygtigt i kompostbunken.
Afklippede grene og hårdere haveaffald er længere tid om at blive nedbrudt og må derfor ikke udgøre for stor en andel af kompostbunken. Det tager cirka en sæson, før komposten er klar til at blive brugt som gødning, og man skal derfor i begyndelsen se det som et supplement til organisk gødning.
Brug fuglene som våben
I køkkenhaven er der ofte brug for at bekæmpe skadedyr, der gerne vil spise af planter og afgrøder. Her kan det være en udfordring ikke at ty til kemiske våben, men fuglene kan være mindst lige så gode til at holde skadedyrene nede.
Dog er der også godter i haven, fuglene skal holdes fra. Med et net over jordbær og kålplanter kan fuglene ikke komme til, men for at få dem til at blive i haven, kan man kompensere og give dem andre goder.
Buske og træer, der giver de små fugle skjul fra større rovfugle, og som de kan spise af, er noget af det, der kan få fuglene til at blive hængende. Det kan for eksempel være bærmispel, paradisæbler og hvidtjørn, der samtidig pynter i haven, og som fuglene elsker.