Lyt til artiklen:

Danmark bliver mere bivenlig

00:00
Hastighed: ???x
07:51

Abonnementsartikel

I Danmarks Biavlerforening er man sammen med Danmarks Jægerforbund i fuld gang med at indsamle viden der skal munde ud i en vejledning omkring, hvordan man bedst anlægger blomsterstriber.

Det sker via Danmarks Jægerforbunds markvildtlav, hvor man fire steder i landet har frivillige til at registrere forekomsten af forskellige insekter i striberne, og samtidig kobles det op på, hvordan og hvor blomsterne er anlagt.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Projektet havde sin opstart i 2021 og det fortsætter de kommende to år, og første rapport fra 2021 indikerer klart, at der er en "langt højere insektmængde i blomsterstriberne i juli og august" i forhold til de omkringliggende arealer, og det er ifølge undersøgelsen et direkte resultat af den større blomstermængde i striberne.

Hos Dansk Biavlerforening ser sekreatariatsleder Rune Havgaard Sørensen det som meget positivt, at danskerne over en bred blomstereng har taget de insektvenlige tiltag til sig, for de gør beviseligt en forskel.

rich-media-3
Honningurten er yndet fødested for insekterne, og så holder den ukrudtet nede. Foto: Jakob Tilma

-Jeg håber, at vi har fået skabt en forandring, der gør, at de store dyrkningsflader i højere grad bliver brudt af blomsterstriber, og at det samtidig sikrer at der er et varieret fødegrundlag for insekterne igennem hele sæsonen, forklarer Rune Havgaard Sørensen og uddyber, at det for Dansk Biavlerforening er tydeligt, at der er kommet et større fokus på og en større interesse for at så blomster, og den stigende brug af blomstertiltag ser han frem til at se resultaterne af.

Otte år med blomsterstriber

Golde stubbe i vejkanten dækker over næste års blomstermylder hos landmand Ole Christiansen, der udover at være planteavler også er initiativtager til et af de mange blomstrende danske vej-kantsprojekter. Ole har igennem otte år set resultatet af at bryde markfladen med blomster, og han har i rigeligt omfang høstet resultater af at have blomster på bedriften, selvom de ikke økonomisk giver gevinst.

rich-media-4
Andenårsblomsterstriben langs indkørslen er hastigt på vej op ad jorden. Foto: Jakob Tilma

- Jeg kan se, at naturen i mit nærområde har det godt; dyrene vil gerne være her. Vi har et hav af flora og fauna i vores nærhed dagligt, og det giver en masse oplevelser. Både for os, der bor på gården og for folk, som kommer som gæster, fortæller Ole Christiansen, som på sine jorde skal have blandingen Sjælland Summer i jorden for femte gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En blanding specielt tilpasset "insekter, sommerfugle, fugle, vildt og naturen," som det står trykt på posen, hvor 14 arter for 200 kroner kan skabe liv i landskabet på 1000 kvadratmeter. Blandingen består af både en-, to- og flerårige arter - og blandingen vil ifølge DSV Frø, der står bag frøblandingen i samarbejde med agronomen Jørgen Lundsgaard, blomstre over en lang periode med mange forskellige farver og udtryk.

Det er fast forårsarbejde for Ole Christiansen at så blomsterstriber langs og på sine marker, og i år skal kun et mindre areal sås til, da den flerårige blanding her sidst i marts måned er ved at blive klar til endnu en sæson som gæst for dyr og insekter på Sjælland.

rich-media-6
Kløveren bidrager både med blomster og gødning til de øvrige planter i blomsterstriben. Foto: Jakob Tilma

- Det er en fin kløver, der kommer her, siger Ole Christiansen imens fingrene strigler igennem det fremspirende plantedække under de visne stængler fra sidste års blomstring af blandt andet solsikke, boghvede, stenkløver og cikorie i en af striberne, der flankerer grusvejen ned til gården ved Gadstrup i Roskilde Kommune.

- Det er faktisk anden runde med Sjælland Summer i den her rabat, forklarer Ole Christiansen, og samlet set er det femte år den sjællandske blomsterblanding, der er blevet til i et samarbejde imellem agronom Jørgen Lundsgaard, landmanden Ole Christiansen og frøfirmaet DSV Frø skal i arbejde.

Sjælland Summer er vokset til at blive et kæmpe koncept af blomsterstriber og små hjørner, hvor der er blomster, masser af pollen og levesteder for markens vilde dyr og insekter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2021 kom Solrød Kommune også med på blomster-legen, og det er noget, der er med til at sprede det gode initiativ, når kommunerne tager ansvar, lyder det fra Danmarks Biavlerforening, der har lavet en oversigt over blomsterprojekter under navnet Bivenlig.

Og selv om nogle målgrupper registrerer sig flittigt, så står det hurtigt klart, hvis man kører rundt i det danske sommerlandskab, at der findes langt flere blomstertiltag, end der er registreret hos Dansk Biavlerforening og andre insektvenlige aktører.

- Bivenlig har vi kørt gennem flere år. Vi har næsten 500 registrerede bivenlige tiltag rundt i landet. Og det, der er særlig interessant, er, at der er flere og flere, der gerne vil støtte op, så når en eksempelvis en kommune bliver Bivenlig, så ser vi at virksomheder og haveejere i kommunen gerne vil støtte op, fortæller Rune Havgaard Sørensen som uddyber, at blomsterne breder sig alle steder, fra grøftekanter i kommunerne til landets golfbaner.

Mangfoldighed af insekter

Hos Ole Christiansen er græsrabatten op til gården, vejkanter og markhjørner fyldt med små grønne skud, der bebuder, at med foråret kommer også blomsterne frem.

Og blomsterstriberne bidrager med et hav af farver, der ændrer sig hen over sæsonen, og så gemmer striberne også på daglige naturoplevelser med agerlandets mange beboere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-9
Honningurten syner ikke af meget i slutningen af marts måned, men om få måneder står den lilla blomst i fuldt flor - og det gør den gerne flere gange i løbet af sæsonen. Foto: Jakob Tilma

- Agerhøsene er her hver dag, også allerede nu, og når det er varmt, så summer der allerede af humlebier, så det er helt vildt at følge med i. Der er allerede cikorie, kløver og honningurt på vej frem, så når vi kommer en måned længere frem, og vi får lidt mere varme, så begynder denne her stribe virkelig at vokse derudaf, lyder det optimistisk fra den sjællandske planteavler, som uddyber, at han på ejendommen har fået langt mere vildt og flere fugle, siden han begyndte at anlægge blomsterstriber.

Målet er ikke kun at gøre gavn for insekterne og tilskuere til blomsterne, for Ole Christiansen handler det om at skabe føde og levegrundlag for markens dyr, og det kan Sjælland Summer-blandingen hjælpe til.

- Den kan give en mangfoldighed; den kan samle insekterne. Den blomstrer på forskellige tidspunkter og den giver en mangfoldig sammensætning af pollen til mange forskellige insekter, og den giver levesteder for insekter, som eksempelvis gør at agerhønsene gerne vil være her, forklarer Ole Christiansen.

Pas på ukrudtet

Ole Christiansen har som planteavler god viden om, hvordan man får frø til at vokse, og han forklarer, hvad der skal til, for at blomsterstriberne bliver succesfulde.

- Det vigtigste er at finde et egnet sted, et hjørne af en mark eller have eller langs en vej, og så er det vigtigt, at ukrudtet ikke har en fordel. Det vil sige, at brændenælder, tidsler, gold hejre og andet skal være tæmmet, lyder det fra Ole Christiansen, som fortæller at her har frøblandinger med honningurt sit eget hemmelige våben.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Honningurten kommer normalt så hurtigt ud af starthullerne, at ukrudtet aldrig ser solen, og efterfølgende smider den frøene og giver plads til frøblandingens øvrige stjerner.

Men før frøene kommer i jorden, er det også vigtigt at have gjort sit forarbejde, for frøblandingerne bliver ikke en succes, hvis de strøs ud på græsplænen eller i grøftekanten.

Jorden skal bearbejdes, så der ikke er store knolde eller ukrudt, og så skal blandingen sås øverligt lige omkring den 1. maj, når jorden når en temperatur på over otte grader, og det behøver ikke at være gjort så korrekt, som det gøres af en professionel planteavler som Ole Christiansen.

- I lille skala kan man jordbehandle med en havefræser eller sin kultivator, og så med hånden og rive det pænt. Så er man i gang, og sørger man for at der er vand og varme til rådighed så har man givet planterne de bedst mulige betingelser, forklarer Ole Christiansen.

- Er det i større skala, som vi praktiserer her på ejendommen, så er det med plov, fræser og såmaskine og så videre. Det er jo ikke områder, der bliver sprøjtet, det er noget, vi giver som naturen, som ligger vildt, forklarer Ole Christiansen som anbefaler at give planterne lidt startgødning, selvom det ikke er en nødvendighed, da blandt andet kløver i mange af blandingerne selv sørger for at trække kvælstof til næring for blomsterne.

- Blandingen kan godt klare sig uden gødning, men lidt grundgødning hjælper betydeligt på etableringen, forklarer Ole Christiansen som anbefaler at frøene kun lægges i cirka én centimeters dybde, og gerne på fugtig bund, da de små frø helst skal hurtigt fra start. Og har man lyst til at have andre blomster med, så kan de finte blandes i. Det er noget Ole Christiansen selv praktiserer, men man skal forberede sig på at blomsterstriberne andet og tredje år ændrer karakter, så nye planter fylder mest i det blomsterfyldte landskab.

rich-media-12
Sådan så det ud, da Sjælland Summer-blandingen blomstrede sidst i juli 2021. Foto: Jakob Tilma