Lyt til artiklen:

Samler du hundelorten op?

00:00
Hastighed: ???x
02:33

Abonnementsartikel

Agria Dyreforsikring har netop lavet en undersøgelse af de danske hundeejeres vaner. De er blandt andet blevet spurgt, om de altid samler lorten op efter deres hund. Og her svarer 59 procent, at det gør de. Til sammenligning svarede hele 94 procent i en lignende undersøgelse i England, at de altid samler op efter deres hund.

36 procent af de danske hundeejere svarer, at de altid gør det, hvis det sker på fortovet. Samlet set er der 4 procent, der aldrig samler op, og det ærgrer Lotte Evers, hundeekspert hos Agria.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er ens eget valg at have hund. Og hvis man har hund, så følger der nogle forpligtelser med. Det gælder i forhold til at passe på dyret, men det gælder også i forhold til at tage hensyn til andre mennesker. Alle har prøvet at træde i en hundelort, det er bare ulækkert og irriterende, siger hun.

81 procent af de hundeejere, der altid samler lorten op, svarer, at de gør det, så andre mennesker ikke træder i den. På spørgsmålet om, hvad de så gør med posen, svarer 46 procent, at de tager posen med rundt på turen og smider den ud, når de kommer hjem. 50 procent smider den i en offentlig skraldespand, mens 4 procent smider den i en privat skraldespand. 1 procent oplyser, at de smider posen i naturen.

Hundelort kan sprede sygdomme

Når nu den hyppigste årsag til, at de adspurgte hundeejere samler lorten op, er hensynet til andre mennesker, så er det ifølge Lotte Evers relevant at rette fokus på, at hundelort ikke kun spreder irritation, men også spreder en del alvorlige sygdomme blandt hunde. Hun siger:

- Danskernes sko er et vigtigt hensyn, men det er ikke den eneste gode grund til at samle op. For hundelort kan indeholde vira, bakterier og parasitter, der kan gøre vores hunde rigtig syge. Eksempelvis ser vi store udbrud af parasitten giardia i hele landet med høj forekomst de steder, hvor mange hunde færdes.

Lotte Evers fremhæver også hundeparvovirus, som i nogle tilfælde kan overleve i flere år i en hundelort og smitte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi, der lever med hunde, ved, at gåturene er en utrolig givende del af livet. Men hundelort på fortov og grønne arealer er et stort irritationsmoment for de danskere, der ikke har hund. Så hvis vi ønsker, at de også har en positiv indstilling til vores firbenede venner, så skal vi samle op hver gang - uanset hvor hunden sætter sig, siger hun.

581 hundeejere over hele landet har deltaget i undersøgelsen fra Agria Dyreforsikring, som analysebureauet Xtreme Insight har foretaget i februar 2022.