Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Bålmad: Opskrifter på skøn mad over bål
At varme sig ved åben ild under en høj himmel - hvad kunne være mere rart? Et lækkert måltid tilberedt over bålets knitrende gløder, selvfølgelig. Så her får du tre lette opskrifter på dejlig bålmad:

Makrel over bål - til 4 personer
Tilberedes på grillrist eller spyd.
4 friske, hele makreller med skind - rensede
1 spsk. olivenolie
4 kviste rosmarin
Salt og peber
1 citron - skåret i både
Lad dit bål brænde ned til gløder med god varme. Bruger du grillrist, skal gløderne være så varme, at du kun kan klare at holde hånden lige over risten i højst 3 sekunder.
Rids makrellerne på begge sider med 3-4 snit på tværs. Dryp olien på fiskene, drys med salt og peber, og gnid det hele godt ind, også i ridserne. Læg en rosmarinkvist ind i bugen af hver makrel.
Sæt makrellerne på spyd, eller læg dem på en varm rist, og grill dem i cirka 6-8 minutter på hver side, alt efter størrelse og varme. Det gør ikke noget, hvis skindet sprækker; fiskene smager herligt alligevel.
Server med citronbåde samt f.eks. kartoffelsalat eller en tomatsalat.
Opskrift: Tilpasset uddrag fra River Cottage Handbook No 17 Outdoor Cooking af Gill Meller.

Hakkedrenge m. kartofler og løg - til 4 personer
Tilberedes i stanniolpakker på grillrist eller direkte på gløderne.
600 g hakket oksekød - ikke for magert; det giver tørre bøffer
1 kg kartofler - skåret i tynde skiver
4 medium løg - skåret i smalle både
1 spsk. olivenolie
Salt og peber
Form seks lige store, ret flade bøffer af kødet - der er beregnet 1 1/2 bøf-pakke per person - og drys dem med sat og peber. Smør seks store stykker stanniol med olie og fordel bøfferne midt på hvert stykke.
Drys kartofler og løg henover bøfferne og lidt ned på hver side af kødet, så du kan folde stanniol-stykket henover maden til en aflang pakke (se billedet). Pakkerne skal slutte tæt, så fold evt. et ekstra lag stanniol udenom.
Læg pakkerne på en rist over gløder med god/moderat varme eller direkte på gløderne. Tilberedningstiden afhænger varmen og madens tykkelse, men regn med mindst 35-45 min. Vend pakkerne halvvejs, og tjek, at bøfferne er gennemstegte og kartoflerne er færdigtilberedt, før maden serveres.
Opskrift: Little Campfires.

S'mores - 4 stk.
8 kiks, f.eks. digestive
1 plade chokolade - lys eller mørk efter smag
4 store skumfiduser
Tilberedes på spyd.
Den amerikanske bål-klassiker med ristede skumfiduser er oplagt at lave som et sødt punktum, når der stadig er lidt varme tilbage i gløderne. Børnene vil elske det!
Placer fire kiks på en tallerken og læg så mange tern chokolade på hver, at de næsten dækker kiksen i ét lag. Sæt skumfiduserne på hver sit spyd og roter dem forsigtigt over gløderne, indtil de er ristet gyldne.
Skub hver af de færdige skumfiduser over på en kiks med chokolade, læg endnu en kiks ovenpå hver skumfidus og klem lagene lidt sammen. Din "sandwich" er spiseklar, når skumfidusen er kølet passende ned.