Lyt til artiklen:

Mobile huse gør det nemt at have høns

00:00
Hastighed: ???x
03:57

Abonnementsartikel

Det må betragtes som en succes, når Haugaarden modtager endnu en bestilling på et mobilt hønsehus fra en tidligere kunde. Det fortæller, at virksomheden leverer et godt produkt, og at interessen for mobile hønsehuse er stigende i Danmark.

Flemming Haugaard, der selv er tidligere økologisk ægproducent samt salgskonsulent i fjerkræbranchen, oplevede, at flere og flere efterspurgte mindre mobile hønsehuse, end hvad han kunne tilbyde som salgskonsulent.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Derfor valgte han at starte og gå fuldtid i 2019 med Haugaarden, som producerer mobile hønsehuse. I dag har Flemming Haugaard tre ansatte i virksomheden, der holder til ved Bolderslev i Sønderjylland.

Forskellige størrelser

Haugaarden tilbyder to forskellige mobile hønsehuse. Et, der passer til 300 økologiske høns, og et, der passer til 600 økologiske høns.

- Vi startede med at producere den store. Efterfølgende oplevede jeg, at nogle efterspurgte noget endnu mindre, og derfor lavede vi hønsehuset til 300 høns, fortæller Flemming Haugaard.

Der er ifølge Flemming Haugaard mange regler, der skal overholdes, når man bygger et hønsehus til økologiske høns. Blandt andet skal der være styr på belægningsgraden, antal kvadratmeter pr. høne i huset, hvor mange meter siddepind, der skal være samt meget andet.

Selve grundkonstruktionen får Haugaarden produceret på en maskinfabrik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flemming Haugaard og hans ansatte står for selve montagen af hønsehuset på værkstedet. De sidste detaljer bliver monteret ude hos kunden, når huset leveres. Herefter har landmanden mulighed for at flytte rundt på huset, som det passer ham eller hende.

- De store hønsehuse er 8x12 meter, så det kræver selvfølgelig, at man har en traktor, der kan flytte huset rundt, siger Flemming Haugaard, som oplever, at landmanden typisk flytter hønsehuset med 2-3 ugers mellemrum for at hønsene hele tiden har frisk græs.

rich-media-3
Her ses model 600, der har plads til 600 økologiske høns. Pressefoto.

Populære hønsehuse

Det er netop muligheden for det friske græs til hønsene, der gør de mobile hønsehuse populære, mener Flemming Haugaard.

- Mine kunder oplever, at forbrugerne efterspørger græsæg - de kan godt lide, at hønsene har adgang til græs hele tiden. Derudover er det også en fordel, at beslutningen om at få et mobilt hønsehus ikke er så stor. Hvis man fortryder at have fået høns, kan man nemt komme ud af det igen ved at sælge hønsehuset videre, fordi det let kan flyttes. Det er en nem løsning, som giver et komplet hus med styring og installation, fortæller Flemming Haugaard.

For Haugaarden går det da også nemt med at sælge de mobile hønsehuse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg oplever, at dem, der allerede har fået leveret et hus, ringer for at få et mere, fordi det går så godt med afsætningen. Kunderne spænder bredt - det er alt fra folk med en lille gårdbutik, der har direkte salg til forbrugeren til den store mælkeproducent, der gerne vil have høns ved siden af, siger Flemming Haugaard.

Virksomheden sælger mobile hønsehuse til kunder i hele Danmark samt nogle dele af Sverige.

Glæde over kunderne

Udover at sørge for selve hønsehuset hjælper Haugaardens ansatte også gerne kunderne med myndighedsbehandlingen, når de skal have økologiske høns.

- En af mine medarbejdere er rigtig god til at hjælpe, hvis man vil have eget æggepakkeri. Det kan for nogen være uoverskueligt, så der kan vi hjælpe til, at det hele går nemmere med eksempelvis egenkontrol, analyse og emballage, fortæller Flemming Haugaard. Han lægger vægt på, at det generelt er vigtigt for virksomheden at kunne hjælpe kunderne så godt på vej som muligt med deres mobile hønsehus og alt, hvad der hører sig til.

Når ejeren bliver spurgt til fremtidsplanerne, er de klare.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Lige nu har vi ikke tænkt os at ændre på en masse. Vi har travlt med at producere, og det fungerer godt, så det fortsætter vi med, siger Flemming Haugaard og tilføjer:

- Derudover bliver vi ved med at glæde os over de gode tilkendegivelser, vi får og dem, der ringer og bestiller hønsehus nummer to eller tre. Når de samtidig ikke beder om at få så meget som en skrue vendt den anden vej, må det jo betyde, at vi har godt produkt.