Lyt til artiklen:

Nu er sæsonen for birkepollen i gang

00:00
Hastighed: ???x
03:27

Abonnementsartikel

Sne og slud får som regel ikke blomstringen af birk til at begynde. Men Kong Vinter har ikke kunnet holde birken stangen længere, og niveauet af birkepollen er nu så højt, at sæsonen officielt skydes i gang i dag.

Sæsonen for birk er ofte en kort, men intens pollensæson, der strækker sig fra begyndelsen af april til slutningen af maj med høje pollental omkring 1. maj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det tidlige forårsvejr har stor indflydelse på, hvornår birketræerne får forårsfornemmelser og begynder at blomstre. Men det omskiftelige vejr, vi har haft i de første måneder af året, har gjort det vanskeligt at forudse, hvornår birken ville springe ud, siger Mathilde Kloster, biolog og leder af pollentællingerne ved Astma-Allergi Danmark, og uddyber:

- Januar var ganske varm, februar bød på regn, sne og slud og lå på andenpladsen over vådeste februar måneder. Herefter fik vi en knastør marts med dejlig varme og sol, som kunne være med til at give startskuddet til blomstringen. Men så fik vi pludselig vinterligt vejr med frostgrader, som er med til at sætte en stopper for træernes forårsfornemmelser.

Pollenproduktionen hos birk er meget stor, og derfor bliver pollentallet ofte meget højt. Rekorden for birkepollen er fra 2014, med et pollental på 4696 (gennemsnitlig antal pollenkorn per kubikmeter luft per døgn) for Østdanmark.

Til sammenligning er ingen af rekorderne for de andre pollentyper over 1000.

Om vi når samme høje niveau for sæsonen i år, er for tidligt at spå om, fortæller Mathilde Kloster. Men den halve million mennesker med birkepollenallergi herhjemme skal folde hænderne og håbe på mere slud og kulde:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vejret har stor betydning for, hvor mange pollen der bliver spredt i løbet af sæsonen. Kommer der flere perioder med kulde og nedbør her i foråret, vil det give en stille sæson uden voldsomme pollenmængder. Til gengæld kan lunt og solrigt vejr under blomstringen hurtigt få pollentallene til at stige, fortæller Mathilde Kloster.

Kom godt igennem birkesæsonen

Astma-Allergi Danmark hører ofte fra medlemmer med allergi over for birkepollen, at de føler sig hårdt ramt, når pollentallene topper.

Har du birkepollenallergi, er det vigtigt, at du sikrer dig, at du er velbehandlet, så du kommer bedst muligt gennem sæsonen, råder Betina Hjorth, rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark.

- Der er ingen standardiseret løsning, som virker på alle, da det kan være meget individuelt, hvilken medicinsk behandling, den enkelte har det bedst med. For nogle er det antihistamintabletter, mens det for andre øjendråber eller næsespray. Endelig er der nogle, der har behov for en kombination af det hele og også nogle der må ty til immunterapi også kendt som allergivaccination. Derfor er det vigtigt, at du i samråd med din læge lægger en behandlingsplan, lyder det fra Betina Hjorth.

Gode råd

Astma-Allergi Danmarks rådgivning anbefaler, at du følger disse gode råd for at mindske generne i hverdagen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Husk din medicin

Hold øje med Dagens Pollental og Pollenvarsling

Brug solbriller eller cykelbriller, så du får færre pollen i øjnene.

Vask eller skyl dit hår inden sengetid, så du ikke får pollen med i seng.

Tør dit tøj i tørretumbleren i pollensæsonen, så du undgår pollen i dit tøj og sengetøj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Luft ud tidlig morgen og sen aften, hvor der er færrest pollen i luften.

Du kan finde Dagens Pollental og Pollenvarsling på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside eller få dem direkte via mail eller via vores app, Dagens Pollental.