Lyt til artiklen:

5 tips til at forstå din kat

00:00
Hastighed: ???x
03:40

Abonnementsartikel

Ifølge en national undersøgelse fra 2021 foretaget af Københavns Universitet og Danmarks statistik, så har 14 procent af de danske familier mindst én kat. Det er et kæledyr, der bringer meget glæde, men samtidig er der mange myter og gamle forestillinger om katte, som ikke er sande.

- Katte kan have en mere selvstændig adfærd og er ikke så opmærksomhedssøgende som hunde. Det betyder dog også, at der er større risiko for at vi overser kattenes behov, siger Anna-My Olausson, katteekspert hos Royal Canin.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Kattes rettigheder i samfundet har ikke været på linje med de love, der findes for andre kæledyr som for eksempel hunde. Derfor er det positivt, at der sidste år blev indført en ny lov om at bortløbne katte der ikke er mærkede med enten øremærke, chip eller halsbånd, med det samme kan videreformidles. Førhen skulle bortløbne katte fremlyses i 72 timer inden der kunne findes en ny ejer. Dette er med til at øge kattens værdi i samfundet, siger Anna-My.

Forstå kattens behov

Mange har svært ved at afkode kattens adfærd, hvilket kan betyde, at den ikke får dækket alle sine behov. Den kan for eksempel overlades for længe til sig selv, være understimuleret, ikke komme til dyrlægen i tide eller få et foder, der ikke tager højde for dets alder, race eller ernæringsbehov.

- Meget handler basalt set om at forstå sin kat. Ved at forstå din kats kropssprog kan du øge dens velvære og samtidig styrke forholdet mellem jer, siger Anna-My Olausson.

Her er katteekspertens tips til at aflæse kattens kropssprog:

Tilfreds og glad

Når katten har det godt, står ørerne lige op og peger fremad. Halen er opadgående og har en normal form, eventuelt med en let bøjet halespids.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis katten spontant vælter sig om på ryggen, er den tilfreds og glad. Den sætter sig selv i en sårbar position, uden at være bange, og ønsker måske lidt opmærksomhed. Hvis du i sådan en situation kniber eller blinker med øjnene, er der en god chance for, at katten gør det samme tilbage.

Ængstelig

Hvis katten spidser ører og trækker dem ud til siderne, kan det betyde at den er bekymret. Hvis katten sidder eller ligger ned, kan den vise ængstelighed ved at piske med halen.

Bange eller aggressiv Hvis ørerne lægges bagud langs med hovedet, tyder det på, at katten er aggressiv eller bange, ofte er det frygten, der forårsager aggressionen.

Ved frygt eller aggression kan den holde halen mellem benene og gøre sig lille eller puste sig op og forsøge at gøre sig stor. Ved frygt, er øjnene ofte vidtåbne med store pupiller, og ved aggression er blikket ofte stirrende.

Trækker sig tilbage

Hvis en kat virker fraværende, er den som regel i fuld gang med at observere sine omgivelser. Husk på, at hvis en kat trækker sig, kan det være fordi den er syg eller utryg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stryger sit hoved og markér sig

Katte stryger nogle gange hinanden venligt med både kroppen og hovedet, og de kan gøre det samme mod dig. Ved at stryge over hovedet viser katten ikke kun hengivenhed og entusiasme. Den markerer også sit territorium.

Fra kirtler på hovedet udsender katten en subtil duft og markerer, hvad der "tilhører den". Hvis halen er pjusket, står lige op og vibrerer, er katten oftest i gang med at markere sig. Den kan også markere sit territorium med urin.

Ny lov om mærkning af katte

Den 1. juli 2021 trådte en ny lov i kraft om mærkning og registrering af katte i Danmark. Den nye lov indebærer at bortløbne katte som ikke er ID-mærket ikke længere skal fremlyses i 72 timer førend katten kan få et nyt hjem. Derudover skal bortløbne katte der er ID-mærket hentes inden for 24 timer af sin ejer, ellers risikerer man at miste ejerskabet af sin kat.