Lyt til artiklen:

Sådan bliver fremtidens robotplæneklipper

00:00
Hastighed: ???x
03:24

Abonnementsartikel

I fremtiden kan din robotplæneklipper meget mere end at slå dit græs. Den bliver også din private, intelligente gartner, der beskytter havens biodiversitet og har styr på både vejrudsigten og dine personlige præferencer.

Og allerede næste år bliver den kabelfri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sådan lyder forudsigelsen fra en af verdens største producenter af robotplæneklippere, Husqvarna, der allerede næste år lancerer deres første kabelfri robotplæneklipper til private haveejere.

Og det er bare begyndelsen, forudser Patric Jägenstedt, der er direktør for innovation i Husqvarna.

- I fremtiden vil vi opleve, at robotplæneklipperen tager sig af hele haven - ikke kun græsplænen. Takket være mulighederne inden for kunstig intelligens vil vi være i stand til at udvikle state-of-the-art sensorer, kameraer og nye teknologier, der vil gøre det muligt for plæneklipperen at behandle store mængder data. Derfor vil plæneklipperen være i stand til at arbejde endnu mere selvstændigt og rådgive om alt fra, hvilke buske der kræver ekstra opmærksomhed, til hvordan du understøtter havens økosystem bedst muligt.

Fremtidens robotplæneklipper vil tilpasse sig dine behov i takt med, at den lærer dig og dine vaner at kende, forklarer Patric Jägenstedt.

- Robotplæneklipperen vil kunne registrere, når du bruger din have til afslapning, træning eller leg og derfor holde sig væk, til du er færdig. Savner du et kæledyr, vil robotten også kunne indtage den rolle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Fremtidens robotplæneklipper er selvfølgelig drevet af solceller. Presseillustration.

Kabelfri robotplæneklipper på vej

Og hvis du er blandt dem, der har drømt om en kabelfri robotplæneklipper, så kan du ifølge Husqvarna godt begynde at glæde dig.

For i 2023 lancerer Husqvarna en robotplæneklipper til haveejere - uden kabler. Sidste år kom Husqvarna med den første kabelfrie robot til det professionelle marked, og nu finjusterer producenten løsningen, så den passer til private haver.

Din intelligente gartner

Ifølge Husqvarna vil fremtidens robotplæneklipper bruge cloud computing og kunstig intelligens til at interagere med andre smarte apparater og sensorer i dit hus, så den for eksempel hurtigt kan tilpasse sin adfærd til vejrudsigten for området.

Ved at bruge offentlige data vil robottens navigationsmuligheder højst sandsynligt også udvides til områder uden for din have. Det gør det nemmere at klippe græsset i områder, der støder op til din have - og sågar hjælpe naboerne med at slå deres græs, hvis du gerne vil være en ekstra god nabo.

Robotten styres med din stemme og kan eksempelvis rådgive dig om, hvilke næringsstoffer du skal tilføre, når du planter et nyt blomsterbed i løbet af foråret takket være dens opbyggede viden om dine jordforhold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Din vogter af biodiversitet

Gennem forbedrede muligheder for dataindsamling fra andre informationskilder vil fremtidens robotplæneklipper være i stand til at indsamle information fra andre robotter i nabolaget. Det giver indsigt i den overordnede sammensætning af flora og fauna i området.

Desuden vil robotten være i stand til at undgå områder af haven, hvor dyr og insekter har deres habitat.

Din selskabelige havemakker

Udviklingen inden for kunstig intelligens og cloud computing gør det muligt for robotten at genkende din adfærd og tilpasse sin egen opførsel til den. Fx kan den afstemme sit niveau af social interaktion afhængigt af dine præferencer. Det vil sige holde sig væk, når det er nødvendigt og nærmest fungere som et kæledyr, hvis du ønsker det.