Lyt til artiklen:

Boligkøbere vil have egen have

00:00
Hastighed: ???x
02:18

Abonnementsartikel

I Corona-tiden er ønsket om en have vokset frem hos flere, viser en ny undersøgelse lavet af YouGov i samarbejde med home.

Undersøgelsen, der er en del af homes årlige flyttebarometer, viser, at ønsket om 'egen have' ligger øverst på danskerne ønskeliste over de vigtigste kvaliteter ved et hjem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

36 procent svarer, at "egen have" er et af deres tre vigtigste ønsker for en boligs kvaliteter i undersøgelsen fra 2022. Det er signifikant flere end for et år siden.

"Egen have" har også ligget blandt de mest populære ønsker de foregående to år, hvor flyttebarometeret er gennemført. I 2021 var det 32,1 procent, og i 2020 var det 34,2 procent.

- Svarene er ikke overraskende, da de minder om danskernes ønsker i både 2020 og 2021 - ønsket om egen have er dog rykket op på førstepladsen i år. Haven har for mange fungeret som et åndehul de seneste år, og tendensen ser ud til at være forstærket efter to år med corona-nedlukninger, lyder det fra Michael Dalsager, der er talsperson og boligmarkedsanalytiker i home.

Unge ønsker billige boliger

Undersøgelsen viser samtidig, at der er store forskelle på ønsker, når man kigger på både køn, alder og region.

40 procent af kvinderne har haven i top tre over ønsker, mens det kun gælder for 33 procent af mændene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I undersøgelsen er det tydeligt, at nogle mænd og kvinder har forskellige ønsker og syn på boligers kvalitet. Lignende forskelle gør sig gældende, når vi kigger på respondenternes alder, fortæller Michael Dalsager og fortsætter:

- Særligt når det gælder ønsket om egen have, vægter aldersgruppen mellem 50-59 år ønsket dobbelt så højt som aldersgruppen på 18-29 år. Det fortæller, at havens betydning vokser med alderen - fordi vi er mere hjemme, når vi stifter familie og slår os ned i et område. For de unge er det vigtigst af alt at bo billigt.

Haveønsker i regionerne

Ønsket om "egen have" topper på landsplan listen over boligønsker, og det samme gælder i alle regioner med undtagelse af Region Hovedstaden, hvor haveønsket er mindre fremtrædende og overgås af tre andre boligkvaliteter. 'Lav husleje/billig at bo i' topper i Hovedstaden.