Lyt til artiklen:

På torsdag stinker ligblomsten igen - måske

00:00
Hastighed: ???x
01:52

Abonnementsartikel

Amorphophallus titanum er på alle måder rekordernes blomst. Den har verdens største enkeltstående blomsterstand, som vokser op til 10 cm. om dagen. Og så har den fået sit folkelige navn - ligblomsten - efter den næsten brutale stank af lig, den udsender, når den blomstrer.

I naturen kan der gå op til 15 år mellem Amorphophallus titanum blomstrer, men i Palmehusets beskyttende omgivelser - og dygtige gartneres kyndige hænder - blomstrer den hvert 2. år.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Og hver gang står Botanisk Haves gæster i lange køer for at opleve den særprægede plantes kortvarige blomstring. For det tager ikke meget mere end et par døgn, før planten langsomt begynder at kollapse og visne.

Kraftig ådselsduft

Amorphophallus titanum er mest kendt for sin kolossale blomsterstand og ikke mindst sin kraftige ådsellugt. Stanken har ført til, at planten i udlandet også omtales som "corpse flower" (ligblomst), fordi den lugter af råddent kød.

Den kraftige lugt lokker insekter til, og deres aktivitet i blomsterstanden fører måske til en bestøvning, og lykkes det bliver blomsterstanden besat med kirsebærstore, orangerøde bær, der forhåbentlig bliver til nye planter.

- Amorphophallus titanum stammer fra Sumatras tropiske lavlandsregnskove. Her er arten truet ligesom rigtig mange andre planter og dyr på grund af blandt andet skovrydning, der skal gøre plads til nye plantager med oliepalmer. Arbejdet med at passe Amorphophallus titanum og alle de andre arter vi har her i Botaniske Have, er derfor rigtig vigtig i forhold til bevaringen af verdens plantebiodiversitet for eftertiden, fortæller Louise Isager Ahl, botaniker og postdoc på Statens Naturhistoriske Museum.

Hvis alt går efter "planen", åbner blomsterstanden sig på et eller andet tidspunkt i løbet af torsdag den 12. maj, eller dagene derefter.