Lyt til artiklen:

Næsten en fordobling af svanemærket byggeri på to år

00:00
Hastighed: ???x
02:01

Abonnementsartikel

Nye tal fra Nordisk Miljømærkning viser, at antallet af svanemærkede byggerier i Danmark og i Norden er steget med 89 procent på bare to år. Det betyder, at der nu findes godt 66.000 svanemærkede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner, der enten er opført eller under konstruktion.

- Det er glædeligt at følge den positive udvikling i antallet af svanemærkede byggerier, hvor der i løbet af de seneste år er sket en markant fremgang. Det vidner om, at byggebranchen i høj grad har fokus på at bidrage til den grønne omstilling, og her er Svanemærket et godt redskab, da mærket ser på hele byggeriets livscyklus. Særligt er det værd at bemærke bredden i svanemærkede byggerier, som bl.a. tæller lejligheder, daginstitutioner og skoler, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
.

Stor efterspørgsel

Hos arkitektfirmaet Arkitema mærker man efterspørgslen på certificeringer, og det er særligt de store investorer, der stiller krav om certificeret byggeri.

- Vi oplever stor efterspørgsel på certificeringer. Investorerne vil gerne bidrage til den grønne omstilling, da flere ser økonomiske fordele ved at certificere, fortæller Henrik Poulin, civilingeniør og senior bæredygtighedskonsulent hos Arkitema.

Arkitema er rådgiver for bl.a. AP Pension, som har taget en strategisk beslutning om kun at opføre svanemærkede boligbyggerier.

- Når en bygherre skal i gang med et nyt boligbyggeri, der skal certificeres, anbefaler vi ofte Svanemærket - Svanemærket er et stærkt kommunikationsredskab, fordi mange danskere kender mærket. Flere og flere slutbrugere efterspørger også byggeri, der er certificeret, og det kommer helt sikkert til at præge fremtidens byggeri, siger Henrik Poulin.

Svanemærket har netop haft skærpede krav til nybyggeri i høring. De nye kriterier forventes at blive lanceret i slutningen af 2022.