Lyt til artiklen:

Kan oliebaseret træbeskyttelse males ovenpå vandbaseret?

00:00
Hastighed: ???x
04:21

Abonnementsartikel

Hvordan er det nu lige; er det gangbart at give træværk, som tidligere er malet med vandbaseret træbeskyttelse, en omgang oliebaseret træbeskyttelse ovenpå? Og hvad med det omvendte?

Tvivlen melder sig typisk, når vejr og vind har hærget det udendørs træværk så meget, at det nu står og skriger på et nyt beskyttende lag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men selv om det kribler i fingrene for at komme træet til undsætning, er det vigtigt først at få afklaret spørgsmålet om, hvilke typer træbeskyttelse, der spiller sammen. For træffer du det forkerte valg, kan det få ærgerlige følger.

Godt at vide: Kan smør fryses?

Se også:

Godt at vide: Kan smør fryses?

Oliebaseret ovenpå vandbaseret

Kort og godt: Nej, man bør ikke male med oliebaseret træbeskyttelse ovenpå vandbaseret træbeskyttelse.

Oliebaseret, også kaldet terpentinbaseret, træbeskyttelse kan ikke hæfte ordentligt på det vandbaserede underlag, og konsekvensen kan nemt blive, at træbeskyttelsen skaller af.

Hvis det sker, er løsningen i bedste fald at afrense al den løse og dårligt hæftende træbeskyttelse, så der igen er en fast bund at behandle, denne gang med den rette type træbeskyttelse.

I grelle tilfælde kan det blive nødvendigt at rense alle lag træbeskyttelse af overfladen, så du når ned til det rå træ og kan starte forfra med træbeskyttelse - hvilket selvsagt er en endnu mere sur og tidskrævende tjans.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Ved hjælp af sprit på en klud kan du teste, hvilken træbeskyttelse, der med stor sandsynlighed er malet med tidligere. Foto: Bo Andersen

Vandbaseret ovenpå oliebaseret

Så det betaler sig altså virkelig at sikre sig, at den type træbeskyttelse, man gerne vil male træværket over med, er forenelig med den type, der tidligere har været anvendt.

Men udfordringen kan jo være, at du enten ikke kan huske, hvilken træbeskyttelse, du brugte sidst, eller ganske enkelt ikke ved det, fordi arbejdet i sin tid blev udført af en anden.

I så fald er den gode nyhed, at du godt kan male med vandbaseret træbeskyttelse ovenpå træværk, som før er malet med oliebaseret træbeskyttelse.

Et vandbaseret produkt er med andre ord det mest sikre valg, hvis du ikke aner, om det eksisterende lag træbeskyttelse er baseret på vand eller olie, da det er gangbart til overmaling af begge typer.

Gå på detektivarbejde

Nu kan det jo være, at du af den ene eller anden årsag foretrækker at male dit træværk over med en oliebaseret træbeskyttelse og derfor gerne vil vide besked.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er det tilfældet, må du i gang med lidt detektivarbejde for at forsøge at afklare, om det eksisterende lag er vand- eller oliebaseret.

Brug først dine sanser: Hvis overfladen synes hård, glat og uden ret tydelige penselspor, tyder det på, at der er brugt oliebaseret træbeskyttelse, som generelt har en bedre sammenflydningsevne end de vandbaserede produkter.

Hvis overfladen skaller, vil en oliebaseret træbeskyttelse typisk resultere i relativt små, sprøde flager, som let kan knækkes mellem fingrene, mens en vandbaseret træbeskyttelse ofte vil skalle af i større og plastikagtige flager, der nærmest føles elastiske.

Test træbeskyttelsen

Derudover kan du udsætte træbeskyttelsen for en nem test: Gennemvæd en snip af en klud med husholdningssprit, pres den våde snip ned på den malede overflade i cirka 30 sekunder og gnid til slut lidt med snippen.

Hvis træbeskyttelsen smitter af på kluden, og testen eventuelt også har efterladt spor på overfladen af træværket, er der med stor sandsynlighed tale om et vandbaseret produkt. Er der til gengæld intet at se på hverken kluden eller overfladen, er der givetvis brugt oliebaseret træbeskyttelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen af disse metoder er 100 procent træfsikre, men de kan give dig et glimrende fingerpeg. Hvis du vil være stensikker, er alternativet at indsende en prøve af træbeskyttelsen til analyse på et laboratorium, hvilket tager tid og heller ikke er billigt.

Pas på jokeren

Endelig må vi ikke glemme jokeren: Linoliemaling. Selv om den gamle malingtype langt fra er så udbredt som moderne træbeskyttelse, har den fået lidt af en rival i de senere år, så du kan godt hænde at støde på den.

Det er karakteristisk for linoliemaling, at den ikke har en særlig god sammenflydningsevne, så der vil ofte være tydelige penselspor på overfladen, og desuden gulner lyse farver tit på træværk, der får dagslys.

Med tiden bliver linoliemaling også gerne mat og smitter af, ligesom den danner blærer, hvis den får fugt over en længere periode.

Har du mistanke om, at dit træværk kan være malet med den gamle malingtype, er det vigtigt at være opmærksom på, at linoliemaling ikke uden videre bør males over med andet end linoliemaling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kilder: Teknologisk Institut, Videncentret Bolius, Flügger og DekoFarver.