Lyt til artiklen:

Er dine el-installationer lovlige?

00:00
Hastighed: ???x
02:21

Abonnementsartikel

De fleste danskere læser tilstandsrapporten grundigt igennem, inden de skriver under på en købsaftale til en ny bolig. Men i den proces er der mange, der ikke er opmærksomme på el-rapporten, som giver et overblik over de ulovlige forhold eller funktionsfejl, der måtte være.

Og det kan blive både dyrt og farligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Cirka hver tredje danske boligejer er ikke klar over, om installationerne i deres bolig er lovligt eller ulovligt udført. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for forsikringsselskabet Gjensidige og energikoncernen NRGi.

Hyppig brandårsag

Fejl i elekronik og el-installationer er blandt de mest hyppige brandårsager kunderne hos Gjensidige oplever, og derfor er det vigtigt, at man sørger for at have styr på, om alt er i orden.

Ifølge Bo Halm Andersen, der er energikonsulent og byggesagkyndig i rådgivningsvirksomheden EBAS, der er en del af NRGi-koncernen, er det bekymrende, at så mange boligejere reelt ikke ved, om deres bolig er udstyret med ulovlig el, der kan få store konsekvenser for boligejerne på sigt.

- Ulovlige el-installationer kan i værste fald forårsage brand eller endnu værre personskade, hvis de ikke bliver fikset. Når man køber en bolig, bør man derfor rådføre sig med en køberrådgiver, som kan gennemgå elrapporten og give overblik over, hvad det kræver at udbedre eventuelle fejl og mangler, siger Bo Halm Andersen.

Glem ikke el-installationsrapporten

Siden 2012 har det været et lovkrav, at der skal udarbejdes en el-tilstandsrapport, som giver køber indblik i, hvilken forfatning hovedtavlen, stikkontakter, afbrydere og andre el-installationer er i. Ifølge skadesdirektør i Gjensidige, Henrik Sagild, bør man læse rapporten grundigt for fejl og mangler på el-installationerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi oplever, at mange overser fejl i el-installationerne, fordi de primært koncentrerer sig om tilstandsrapporten, som giver indblik i husets generelle stand. Men får man ikke kigget nærmere på el-installationsrapporten, risikerer man at hæfte for fejl, man ikke har kalkuleret med, inden man skrev under på købsaftalen. Det kan også blive en dyr fornøjelse at udbedre fejlene, hvis de er af alvorlig karakter, siger Henrik Sagild, direktør for Skade i Gjensidige.

El-installationsrapporten bliver udarbejdet af en autoriseret elinstallatør og er gyldig i et år efter, at den er udarbejdet.