Lyt til artiklen:

Her mødes havefolk på tværs af generationer

00:00
Hastighed: ???x
03:37

Abonnementsartikel

Her mødes havefolk på tværs af generationer

Danmarks største haveshow Cph Garden løber af stablen 30. juni - 3. juli.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Flere går i haven og dyrker både køkkenhave, smukke snitblomster i skærehave og planter blomster til insekterne. I Haveselskabet mærker vi en markant stigende interesse for havelivet - også fra folk i byen og fra helt unge mennesker, som dyrker mikrospirer i vindueskarmen, tomatplanter i krukker og blomster til bierne i altankassen. Haven er et sted, hvor vi kan mødes på tværs af generationer og traditioner. Det fællesskab vil vi gerne hylde - det er dét, Cph Garden handler om, siger Charlotte Garby, direktør i Haveselskabet.

rich-media-2
Pressefoto: Martin Sølyst.

Ny tradition

Verdens ældste haveselskab er det engelske - og det næstældste er det danske, som blev stiftet i 1830, og som arbejder for at udbrede viden om haven og skabe fællesskab mellem haveejerne. I Danmark har vi ikke tidligere haft samme tradition for haveshows som englænderne, men for fem år siden mente Haveselskabet, at det var på tide, at Danmark fik sit eget "flowershow". Med inspiration fra de traditionsrige engelske flowershows, skabte Haveselskabet Cph Garden.

Allerede ved det første show i 2017 lagde knap 20.000 gæster vejen forbi. Siden er interessen for haveliv kun vokset yderligere herhjemme.

- Det viser tydeligt, hvor stor interessen for haven er, men også hvor forskelligartet glæden ved at gå i haven er. For nogle er passionen for roser enorm, for andre er det fryden ved at sætte tænderne i sæsonens første nyopgravede kartofler eller hvert år at så frø og se noget nyt spire frem. På Cph Garden mødes de mange interesser, og vi kan inspirere og lære af hinanden, siger Charlotte Garby.

Køkkenhaven vinder frem

Cph Garden spænder over fire dage, og programmet byder på mere end 100 forskellige foredrag og arbejdende værksteder samt et væld af udstillinger. Dertil kommer otte showhaver, hvor førende havedesignere hver giver deres bud på, hvordan fremtidens haveliv kan se ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt de store tendenser er køkkenhaven, der for alvor spirede frem under coronakrisen, hvor flere begyndte at dyrke gulerødder, ærter, majs og mange andre afgrøder. Også klima og biodiversitet præger programmet, men hvor det tidligere nærmest blev betragtet som en stilart i sig selv, bliver naturen nu tænkt ind i mange haver mellem bonderoser, tulipaner og jordbærplanter.

- En af de største tendenser, er, at der ikke længere er så mange uskrevne regler forbundet med haveliv. Tidligere har der hersket en idé om, hvordan "en rigtig have" skulle se ud. Sådan er det ikke længere - man kan sagtens have en trimmet forhave med kort græs og løgblomster i bede og en vild baghave med kvasbunke og vildtgroende blomstereng og dyrke køkkenhaven i krukker på terrassen, siger Charlotte Garby.

Fremtidens haveliv

Cph Garden foregår i det smukke Harrestrup Ådal i Ballerup - på grænsen mellem land og by. De otte showhaver bliver hver 50-80 m2. Her viser havedesignere nye tendenser og udfordrer vores måde at gå til havelivet på. Showhaverne bedømmes af en fagjury, men publikum får også mulighed for at give deres besyv med, når publikumsfavoritten kåres.

- Vores mål med Cph Garden er at rykke ved vores idé om, hvad vi kan i haven og fylde os med inspiration og viden. Jeg glæder mig til at se de mange spændende bud på fremtidens haveliv, når de stærkeste kræfter fra haveverdenen samles til fire dages haveglæde, siger Charlotte Garby.

Cph Garden foregår i Harrestrup Ådal i Ballerup den 30. juni-3. juli, alle dage kl. 10-18.