Lyt til artiklen:

Hver femte vilde bi er i fare for at uddø

00:00
Hastighed: ???x
02:09

Abonnementsartikel

56 vilde biarter er i fare for at forsvinde fra den danske natur, hvis ikke vi sørger for at sikre levesteder til de flyvende insekter, der er så vigtige for biodiversiteten.

Forårets komme og sommerens spæde spiren får blomsterne til at springe ud over det ganske land. Og blomsterne tiltrækker et hav af summende væsner: bierne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desværre langt fra så mange, som der var engang. På blot et halvt århundrede er mængden af insekter - herunder bier - blevet markant mindre.

I Danmark er 35 vilde biarter kritisk truede og truede. Derudover er 21 arter sårbare, hvilket bringer dem i stor risiko for at forsvinde fra den danske natur. 19 af de vilde danske biarter er allerede helt uddøde.

- Det er en kæmpe udfordring for biodiversiteten, at hver femte vilde bi er i fare for at forsvinde fra den danske natur, og vi har allerede mistet alt for mange arter. Dette er blot i Danmark, men fænomenet er globalt. Tilbagegangen i biarter udgør faktisk også et problem for fødevaresikkerheden. Bierne og andre bestøvere er nemlig afgørende for en række afgrøder, som vi dyrker i Danmark, siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Trusler mod bierne

De vilde bier og andre bestøvere som for eksempel sommerfugle er helt afhængige af naturens levesteder og tilgængelighed af blomster hele sæsonen igennem. Visse vilde bier er sågar dybt afhængige af helt særlige planter for at overleve.

Men i takt med at landbrug og byområder gradvist har overtaget mere og mere af Danmarks areal, er både levestederne og blomsterne blevet færre. Samtidig er brug af gødning og ukrudts- og insektmidler, ja, gift for bierne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Skal vi give bierne og bestøverne deres levesteder tilbage, kræver det især større, sammenhængende naturområder, som er fri fra påvirkning fra os mennesker. Men hver enkelt dansker kan også gøre noget ved at lave vilde levesteder målrettet bierne i haven eller på altanen, forklarer Bo Øksnebjerg.

Fredag 20. maj er det Biens Dag. Her sættes der fokus på de fantastiske summende væsener verden over.