Lyt til artiklen:

Elprisen er steget med 18 procent

00:00
Hastighed: ???x
02:08

Abonnementsartikel

Selv om vi den seneste tid er blevet tudet ørene fulde af prisstigninger på varme og el, så er det ofte uden deciderede tal til at underbygge udsagnene.

Nu er der imidlertid kommet tal fra Forsyningstilsynet, der klart viser, hvor store stigningerne er.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Forsyningstilsynets elprisstatistik viser den gennemsnitlige elpris i øre pr. kWh for en forbruger med et årligt forbrug på 4.000 kWh. Detailprisen for el er i en årrække blevet angivet med udgangspunkt i et forbrug på 4.000 kWh. 4.000 kWh er også tæt på det faktiske gennemsnitlige forbrug for en såkaldt skabelonforbruger i Danmark.

Ifølge tilsynet, der er myndighed og regulator på el-, gas- og fjernvarmeområdet, så viser den nye statistik for elprisernes udvikling i 1. kvartal 2022, at der siden 4. kvartal 2021 har været tale om en samlet stigning i elprisen for en gennemsnitlig forbruger (årligt forbrug på 4.000 kWh) på ca. 18 procent.

Det vil sige, at prisen er steget fra 272,73 øre/kWh til 321,55 øre/kWh.

Det svarer til en stigning på 48,82 øre/kWh eller ca. 1.953 kr. årligt.

Mulighed for besparelser

- Når elpriserne er høje, kan det give større mulighed for at høste besparelser ved at vælge det rigtige produkt hos den rigtige leverandør. Det er så nødvendigvis ikke samme elprodukt, alle forbrugere har størst gavn af. Det kan for eksempel afhænge af forbrugets størrelse, og om man ønsker fast eller variabel pris. Alle de udbudte produkter kan ses og sammenlignes på portalen elpris.dk, siger Forsyningstilsynets direktør Carsten Smidt.

- Muligheden for at få en billigere elregning afhænger ikke alene af hvilket elprodukt, og hvilken leverandør man vælger. Elforbrugets størrelse har også stor betydning for hvor stor regningen bliver, ligesom det især er vigtigt, hvornår i løbet af døgnet eller ugen, man bruger sin elektricitet, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Elpris.dk

Forsyningstilsynet står desuden for prissammenligningsportalen elpris.dk, hvor man kan få overblik over de forskellige produkter og vejledning i, hvordan man skifter elleverandør.

Ved siden af priser og vilkår kan produkterne på elpris.dk også sammenlignes på grad af klimavenlighed.