Lyt til artiklen:

Fidos gåture er for korte

00:00
Hastighed: ???x
03:08

Abonnementsartikel

Danskerne er vilde med hunde. Det må være konklusionen, når der ifølge Dansk Hunderegister er mere end 800.000 hunde i Danmark. Men er danskerne også vilde med at lufte med deres hunde?

Det har Agria Dyreforsikring spurgt dem om i en ny undersøgelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og resultatet viser, at 81 procent faktisk sætter pris på at lufte hunden. 49 procent får deres daglige motion takket være hunden, og næsten lige så mange, 45 procent, svarer, at gåturene er et afslappende afbræk i hverdagen. Og det overrasker ikke Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring, at flertallet af hundeejerne er så positive:

- Gåture er vigtige for hundenes fysiske og mentale velbefindende, men undersøgelsen viser, at det samme gælder for mange hundeejere. Det er dejligt, at så mange hundeejere har glæde af turene. For det er jo en stor del af livet med hund, at man går tur sammen. Selvom det ikke altid er sjovt at skulle ud, hvis det fx øser ned, så spiller gåturene en afgørende rolle for hundens livskvalitet, siger hun.

400.000 hunde får ikke motion nok

Forklaringen på de mange positive hundeejere kan være, at det langt fra er dem alle, der lever op til normerne for, hvor længe og hvordan hunden bør luftes. Det giver undersøgelsen også et indblik i.

Lidt over halvdelen af hundeejerne, 54 procent, svarer, at de maksimalt lufter hunden i en time om dagen sammenlagt. 12 procent lufter mindre end 30 minutter. 49 procent går en til to gåture, og 7 procent svarer, at de slet ikke går tur. Tallene er ganske nedslående, mener Lotte Evers.

- Spørger vi vores firbenede venner, så er der helt sikkert plads til forbedring. 400.000 danske hunde er på tur i 60 minutter eller mindre om dagen, fordelt over én måske to gåture. Det er for lidt. Og hele 7 procent går slet ikke tur med hunden, og det er decideret uansvarligt i mine øjne. Mange hundeejere får en masse godt ud af lufteturene, men der skal også være glæde i den anden ende af hundesnoren, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er forskel i behovet for gåture hos hunde, forklarer Lotte Evers. Det afhænger af hundens alder, race og fysiske formåen. Men en god tommelfingerregel er ifølge hende, at en voksen, rask hund skal have tre gåture dagligt af minimum 30 minutters varighed med mulighed for at løbe løs i varieret terræn.

For lidt motion giver overvægtige hunde

Ifølge veterinærbranchen er overvægt blandt danske hunde et stigende problem. Årsagen er for meget mad og for lidt motion, og det sidste bliver bekræftet i undersøgelsen.

- Overvægtige hunde har større risiko for at udvikle kroniske sygdomme som diabetes, ledproblemer, hjerteproblemer, kredsløbsforstyrrelser, svækket immunforsvar og leversygdomme. En hund trives altid bedst, når den er sund og rask og i god form. Det er ejerens ansvar at sikre det, siger Lotte Evers.

Undersøgelsen af danske hundevaner er foretaget af analysefirmaet Xtreme på vegne af Agria Dyreforsikring. 582 hundeejere har besvaret spørgsmål om deres hundevaner.