Lyt til artiklen:

Danskerne sparer på strømmen

00:00
Hastighed: ???x
03:04

Abonnementsartikel

De stigende energipriser har i de seneste seks måneder fået mange danskere til at ændre på elforbruget i hjemmet. Flere er blevet bevidste om, at besparelser ikke kun handler om at bruge mindre strøm, men også om, hvornår på døgnet man bruger strømmen.

Ofte er strømmen nemlig både billigere og grønnere uden for de såkaldte spidsbelastningsperioder, eller når både vinden blæser og solen skinner.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Mange flytter forbruget

En ny undersøgelse fra Energistyrelsen viser, at fire ud af 10 danskere aktivt har ændret deres energiforbrug de sidste seks måneder som følge af de høje energipriser.

Og heraf har godt halvdelen flyttet dele af deres forbrug til andre tidspunkter af døgnet, hvor strømmen er billigere.

- Danskerne er virkelig begyndt at ændre adfærd, og det er godt nyt, at en del af os har taget fleksibelt forbrug til os. Normalt tager den slags adfærdsændringer lang tid at få ind i hverdagen, men danskerne har virkelig reageret hurtigt på den aktuelle situation, og de markante prisstigninger, vi har set på det seneste. Og jeg kan kun opfordre flere til at gøre det samme, siger Stine Leth Rasmussen, der er vicedirektør for energieffektivisering i Energistyrelsen.

Billig om natten

Som tommelfingerregel er strømmen både billigere og mere bæredygtig om natten, fordi forbruget er lavere samtidig med, at vindmøllerne stadig producerer. Derfor er der ofte et overskud af billig og grøn energi, og det kan man udnytte som forbruger ved eksempelvis at lade opvaskemaskinen eller tøjvasken køre om natten.

Det kræver dog, at man har en dynamisk elpriskontrakt, hvor din pris på el følger markedsprisen. Der findes forskellige apps, som man kan bruge til at overvåge elprisen time for time, og inden for kort tid kan man også følge den aktuelle elpris på Energistyrelsens hjemmeside SparEnergi.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fem råd til spare på strømmen

Vask tøjet ved 20-30 grader: Hvis du vasker tøj ved 20 eller 30 grader i stedet for 40 eller 60 grader, kan du spare 55 procent strøm, hver gang du vasker.

Fyld vaskemaskinen op: I gennemsnit fylder vi danskere kun vores vaskemaskiner halvt op - svarende til 3,2 kg tøj i maskiner, der nogle gange kan tage op til 7-8 kilo. Hvis du fylder vaskemaskinen helt op hver gang, og dermed kun vasker to ud af tre gange i forhold til, hvad du plejer, kan du både spare energi og op penge.

Sluk lyset, når du går: Sluk lyset i de rum, du ikke opholder dig i. Og gå efter LED næste gang du skal købe nye pærer.

Hold 5 °C i køleskabet og -18 i fryseren: For hver grad, du sænker temperaturen i køleskabet, stiger forbruget med 5 %. For hver grad, temperaturen kommer under -18 °C, stiger dit elforbrug med ca. 2-3 procent.

Fyld opvaskemaskinen op - og skru ned: Fyld opvaskemaskinen helt op, og vask ved lavere temperatur. Hvis opvasken klares ved 50/55 °C, bruger det 10-20 % mindre strøm end opvask ved 65 °C.