Lyt til artiklen:

Antallet af mårhunde falder

00:00
Hastighed: ???x
02:14

Abonnementsartikel

Bestanden af mårhund har været støt stigende i Jylland de seneste 10 år. Men de nyeste tal fra Miljøstyrelsens vildudbyttestatistik viser nu, at færre mårhunde er nedlagt i 2021 i forhold til 2020.

Faldet skyldes en samlet indsats fra jægerne og at det i 2020 blev tilladt at bruge natsigte ved regulering af mårhund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Natsigtet har ændret mulighederne, så jægerne oftere kan nedlægge begge mårhunde, når de kommer som par på baitpladsen. Det har siden 2020 reduceret antallet af ynglende par og det har betydet et fald i antallet af mårhunde, der nedlægges, fortæller specialkonsulent i Miljøstyrelsen Mariann Chriél.

Tidligere undersøgelser fra Aarhus Universitet har vist, at ved samme jagttryk vil antallet af nedlagte dyr følge bestandens størrelse. Og data fra lokale mårhundegrupper understøtter vildtudbyttestatistikken, fortæller Mariann Chriél.

- Jægernes tilbagemeldingerne bekræfter de tendenser vi ser i data fra vildtudbyttestatikken. Flere steder lyder meldingerne faktisk, at antallet af nedlagte mårhunde er halveret.

Mårhunden er en invasiv art, hvilket betyder, at den ikke naturligt hører hjemme i den danske natur. Den udgør en trussel mod vores hjemmehørende arter af blandt andet padder, fugle og små pattedyr og derfor har Miljøstyrelsen i samarbejde med Naturstyrelsen og Danmarks Jægerforbund organiseret et netværk af uddannede mårhunde-reguleringsjægere, som skal hjælpe med at begrænse antallet af mårhunde på både offentlige og private arealer.

Målet er at begrænse udbredelsen

Antallet af nedlagte mårhunde har været eksponentielt stigende siden 2015. I 2019 blev der nedlagt 7.958 mårhunde i Jylland mens tallet i 2020 var steget til 10.939. De seneste tal fra 2021 er 8.861 nedlagte mårhunde - et fald på ca 20 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mårhunden bliver næppe udryddet i Jylland, men kurven er knækket og målet er nu at fastholde indsatsen og hindre at den etablerer en ynglende bestand øst for Lillebælt og dermed reducere påvirkningen på de hjemmehørende arter, siger Mariann Chriél.