Lyt til artiklen:

Gør din bolig salgsklar: Fem "hemmelige" tips

00:00
Hastighed: ???x
05:24

Abonnementsartikel

Ryd op, ryd ud og gør rent. Det er efterhånden blevet et velkendt mantra, når talen falder på at gøre en bolig klar til salg.

Hvis du har kastet et blik på ejendomsmæglernes salgstips på nettet - eller set bare et kvart afsnit af DR-serien 'I hus til halsen' - kender du vigtigheden af, at dit hjem fremstår ryddeligt, rent og velholdt, når det skal vises frem for mulige købere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eller sagt på en anden måde, så øger du chancen for at få solgt din bolig hurtigere og til den bedst mulige pris, når potentielle købere nemt kan se sig selv bo i den. Men det kan være svært, hvis man som køber skal bane sig vej gennem rodede, overfyldte rum, der måske også trænger til en hovedrengøring.

Alt dette har du sandsynligvis hørt før, så her får du i stedet en håndfuld mindre kendte, men vigtige tips, som din ejendomsmægler (nok) ikke fortæller dig om.

Tyvstart

Gå gerne i gang med salgsklargøringen så snart, at beslutningen om at sælge er taget. Ikke bare, fordi det ofte tager tid at sortere og rydde ud, gøre rent i alle krinkelkroge samt fikse diverse hængepartier, men også, fordi det er en fordel at have gjort arbejdet, før der kobles en mægler på.

Selv om ejendomsmæglere i sagens natur ser en masse forskellige boliger, er de også mennesker, der ligesom alle andre vil lade sig påvirke af det første indtryk af din bolig. Så sandsynligheden for, at mægleren vil gå til salget af din bolig med energi og entusiasme, er alt andet lige større, når dit hjem fremstår i topform.

Sekunder afgør sagen

Der er endnu en god grund til at være på forkant med klargøringen: Dit hjem vil tage sig optimalt ud på de billeder, der bliver taget til salgsmaterialet som noget af det første, når du har indgået en aftale med en mægler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kan ikke understreges nok, hvor vigtige de billeder, der indgår i annonceringen af din bolig, både på tryk og online, reelt er:

Sidste år afslørede en undersøgelse blandt britiske boligkøbere, at det i gennemsnit kun tog en køber 25 sekunder at afgøre, om en given bolig annonceret på nettet var noget for dem eller ej.

Blandt undersøgelsens i alt 2.000 potentielle købere var der hele 32 procent, som så på hver boligannonce i mindre end 10 sekunder, før de mentalt havde afsagt dommen.

Det er altså afgørende, at din bolig tager sig godt ud på billederne, og at de i øvrigt er taget af en kompetent fotograf, så de ikke er f.eks. uskarpe, unødigt mørke eller taget fra en akavet vinkel.

Køber med hjertet

På samme måde viser andre undersøgelser, at mulige købere også er hurtige til at fælde dommen, når de oplever en bolig under en fremvisning eller et åbent hus-arrangement.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Igen er det allerførste indtryk super vigtigt, så sørg endelig for at have fejet indkørslen, klippet hækken, slået plænen og trimmet bedene i forhaven - og i det hele taget at have gjort hjemmets ansigt udadtil venligt og indbydende.

Når den mulige køber er kommet indenfor døren, kan det ligeledes gå hurtigt med en beslutning. En anden britisk undersøgelse, foretaget for et par år siden af en stor ejendomsmæglerkæde, viste, at over halvdelen af køberne havde fået fremvist deres kommende bolig i under 30 minutter, før faktisk købte den.

Det er ikke til at sige, om britiske købere er mere impulsive end danske, men der vist ingen tvivl om, at hjertet og mavefornemmelsen spiller en stor rolle hos mange boligkøbere, også herhjemme.

Fjern forhindringer

Som sælger handler det med andre ord om fjerne så mange forhindringer som muligt for, at potentielle købere kan se sig selv i din bolig, når de får den fremvist.

Derfor kan du med fordel lade dig selv - og de, du eventuelt bor sammen med - træde en smule i baggrunden i hjemmet, bare mens huset er til salg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Helt konkret er det for eksempel en god idé at rydde køleskabet eller din opslagstavle for børnetegninger, skoleskemaer, personlige noter og billeder, ligesom du kan luge ud i samlingen af familie- og feriefotos, hvis der er mange af dem rundt omkring.

Hvor personligt og hyggeligt dit hjem end er, så står du dig som sælger godt ved at skabe plads til den mulige købes egne drømme.

Vær beredt!

Når det er sagt, findes der selvfølgelig også masser af købere, som er gode til at holde hovedet koldt og gå systematisk til værks under en fremvisning. Af og til endog overraskende systematisk.

Så vær forberedt på, at en mulig køber godt kan finde på at åbne eksempelvis dine skabe, køkkenskuffer og, ja, dit køleskab.

De nytter altså ikke, at hjemmet kun er ryddeligt pænt og skinnende på overfladen, hvis der kommer en køber af den grundige type forbi. Husk at give køleskabet en omgang, tømme affaldsspanden og fjerne ting og sager, som du ikke har lyst til andre skal se, fra skabe og skuffer før en fremvisning - bare for en sikkerheds skyld.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et sidste råd: Slå altid låget ned over toiletsædet, inden der kommer besøg. Selv om toilettet er pinligt rent (og det er det selvfølgelig), er der ingen, der har lyst til at lade blikket og tankerne vandre ned i kummens dyb...