Lyt til artiklen:

Stigende interesse for tiny houses i Danmark

00:00
Hastighed: ???x
05:26

Abonnementsartikel

Flere og flere danskere søger minimalistiske hjem. I hvert fald hvis man spørger virksomheden Tiny House Living, der holder til i Odder og Juelsminde.

Virksomheden har eksisteret siden 2015, og salget er kun steget i løbet af de seneste år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den jyske virksomhed har i løbet af årene udviklet sig, og hvad der startede som et tiny house på hjul er nu blevet til et hus, der står permanent på grunden, som opfylder bygningsreglementet.

- I dag er det et helårshus, der er skaleret ned. For at du kan bo i et hus, skal det være godkendt som helårshus. Der er en masse regler, der skal følges, og det kunne ikke lade sig gøre med husene på hjul efter det nye bygningsreglement. Derfor traf man valget om at bygge et rigtigt hus, der er permanent, og som er muligt at bo i hele året rundt, fortæller Henrik Enevoldsen, der er administrerende direktør i Tiny House Living A/S.

Et hus af træ

Siden februar har Tiny House Living produceret et typehus, som har en grundplan på 44 kvadratmeter. Huset indeholder et køkken-alrum, stue, badeværelse og soveværelse.

- Når vi leverer huset, er det helt færdigt. Kunden skal selvfølgelig selv have styr på grunden, hvor rør og ledninger, skal være klar. Herefter tager det os cirka en halv til en hel dag at montere, siger Henrik Enevoldsen.

rich-media-2
Husmodellen fra Tiny House Living er produceret, så det er forholdsvist nemt at transportere huset ud til sin endelige plads hos kunden. Foto Tiny House Living.

Husene er bygget i træ, og har en selvbærende konstruktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores huse er produceret i Danmark og med mindst muligt spild. Vi har holdt ved konceptet om, at det er indrettet på én bestemt måde. Man kan ikke lave om på det, fordi det er det her, der holder prisen nede og gør produktionen mest effektiv, da alt er fabrikeret til det her hus, fortæller Henrik Enevoldsen, som holder nøje øje med, om der kommer ændringer i bygningsreglementet.

- Vi håber på, at myndighederne begynder at se på, om der reelt set skal være det samme bygningsreglement for et almindeligt, stort familiehus og et tiny house. De to huse tåler ikke sammenligning, når man ser på energiforbruget, siger Henrik Enevoldsen og fortsætter:

- Vi håber på, at de vil lempe reglerne for tiny houses, så de bliver tilpasset klimaaftrykket. Det ville give god mening, og for os ville det betyde, at vi på længere sigt ville kunne bruge endnu flere bæredygtige materialer og endda bygge billigere.

CO2-aftrykket er lille

Ifølge administrerende direktør er det samlede CO2-afttryk på huset lille, fordi der ikke skal bruges ret meget til at varme det op, samt der er store vinduer, som får solen til at klare det meste opvarmning.

- Jeg vil helst ikke sætte pris på, hvor meget det koster at bo i, for det kommer selvfølgelig an på, hvor meget folk skruer op for varmen, har lys tændt og så videre. Men det er klart billigere end et gennemsnitligt dansk hus, fortæller Henrik Enevoldsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tiny House Living har i deres huse monteret de nyeste luft til vand-varmepumper, og der er gulvvarme i hele huset således, at det er muligt at holde en konstant temperatur derinde.

Interessen er stigende

Ved en løbende produktion kan Tiny House Living levere op til 4 huse om dagen, men der er lige nu omkring 8-12 ugers leveringstid, fordi de stadig er i opstartsfasen med den nye model.

- Forretningen er overvældende. Vi kan tydeligt mærke, at interessen er stigende, og det gælder både fra slutbrugeren, men også fra kommunerne rundt om i landet, som fokuserer mere på at lave specielle udstykninger med små grunde, fortæller Henrik Enevoldsen.

Selve målgruppen af private kunder hos Tiny House Living spænder bredt.

- Det er meget positivt for os, at det er lige dele unge og seniorer, der vil have små huse. Aldersgruppen i mellem er dog ikke helt vores målgruppe, da de typisk har en eller flere små børn og derfor har brug for mere plads, siger Henrik Enevoldsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den jyske virksomhed oplever, at det er meget forskelligt, hvad formålet med de tiny houses er. Nogle vil bruge det som et hus til sig selv, hvor de har købt en grund til. Andre vil have det som en ekstra bygning på en allerede eksisterende grund - sådan at eksempelvis teenagere eller unge voksne kan bo deri.

rich-media-6
Her ses indretningen af køkkenalrummet og en del af stuen. Foto: Tiny House Living.

Den rigtige vej at gå

Tiny House Living har kunder i hele landet og et mål om at udvide til resten af Skandinavien. Derudover vil de blive ved med at kigge og udvikle på brugen af materialer og selve indretningen af de tiny houses.

- Vores målgruppe vil egentligt gerne have det, de kender fra deres hverdag - bare mindre. Det er jo også en af de ting, der driver den her bevægelse - at man skal bo godt, billigt og med et lille miljøaftryk, fortæller Henrik Enevoldsen, der også nævner, at en af fordelene ved deres huse er, at man kan få et kreditforeningslån til det.

- Vi kan mærke, at kendskabet til tiny houses er stigende. Vi er overbeviste om, at det her er kommet for at blive. Både fordi det er oppe i tiden, men også fordi det bare giver god mening, når vi, som alle taler om, skal passe ekstra godt på ressourcerne og vores jordklode. Med et tiny house er det den rigtige vej at gå, siger Henrik Enevoldsen.