Lyt til artiklen:

Brændeovnen skal sladre, når du ikke fyrer korrekt

00:00
Hastighed: ???x
03:26

Abonnementsartikel

Teknologisk Institut er gået sammen med virksomhederne Exodraft og ZenZors om at udvikle et måleapparat, der skal kunne eftermonteres på eksisterende brændeovne. Apparatet giver løbende feedback på forbrændingen i ovnen i realtid, så man har mulighed for at forbedre fyringen.

Sladrer når der skal mere brænde på

De senere år er der kommet mange billige sensorer på markedet, og det giver nye muligheder for at udvikle løsninger, hvor alle kan være med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Målet er at give forbrugerne adgang til billige løsninger, der kan forbedre luftkvaliteten i nærmiljøet. Slutproduktet bliver et monitoreringssystem bestående af en række kosteffektive sensorer, der via en app vil kunne fortælle forbrugeren, hvornår det for eksempel er på tide at lægge mere brænde på eller regulere for lufttilførslen, siger seniorkonsulent Thomas Nørregaard Jensen fra Teknologisk Institut.

I løbet af projektet skal der også identificeres sensorer, der kan holde til den varme røg, der udvikles i en brændeovn.

- Den varme røg fra brændeovnen giver hårde betingelser for sensorerne. Vi er derfor på udkig efter meget robuste sensorer, der samtidig skal være kosteffektive. Det er en af de større udfordringer, som vi skal have løst i projektet, fortæller Hans Ole Andersen fra ZenZors.

Skal være et billigt alternativ til fuldautomatiske brændeovne
Det er også hensigten, at systemet skal kunne måle blandt andet temperatur, iltniveau og partikelkoncentration og ud fra det advare forbrugeren, hvis træet for eksempel er for fugtigt at fyre med.

- Vi ved, at forkert betjening af brændeovne har indflydelse på forureningen fra dem. Omvendt er automatiserede brændeovne ofte dyre at anskaffe. Derfor forventer vi, at det nye system vil gøre livet lettere for ejere af almindelige brændeovne uden automatik, siger René Mulvad, teknisk direktør hos Exodraft.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det forventes, at de nye løsninger til eftermontering vil komme til at koste en brøkdel af en ny fuldautomatisk brændeovn og dermed være et billigt alternativ.

Årsag til luftforurening i Danmark

Luftforurening er et stort problem verden over, og DCE (Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet) vurderer, at ca. 4.000 mennesker hvert år dør for tidligt alene på grund af dårlig luftkvalitet. Derfor er der i disse år fokus på forskellige kilder til luftforurening, hvor brændeovnsrøg udgør en væsentlig andel.

Det anslås, at 58 procent af de fine partikler (såkaldt PM2.5-partikler), der udledes i Danmark, stammer fra boligopvarmning, herunder brændeovne. Derfor har EU gennem de seneste år skærpet reglerne for udledninger fra ikke-industrielle brændeovne, og mange lever ikke op til disse krav. Projektet har derfor fokus på at mindske forureningen af brændeovne, da både optænding, påfyldning af brænde samt ilttilførsel har stor betydning for, hvor meget en brændeovn udleder.

Projektet forventes afsluttet i 2024 og er støttet af MUDP - Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram under Miljøministeriet.