Lyt til artiklen:

Giv bierne et boost

00:00
Hastighed: ???x
03:30

Abonnementsartikel

Vand i haven giver flere bier, flere blomster - mere liv. Og det kræver heldigvis ikke flere dages arbejde i haven at skabe noget flot som også øger biodiversiteten.

Plantoramas haveekspert guider til en sund og våd have.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ud af Danmarks registrerede 35.000 forskellige arter af svampe, dyr og planter er flere end hver tredje sat på den Danske Rødliste over truede arter. Heldigvis kan alle hjælpe til at skabe bedre rammer for den danske natur, og opgaven behøver ikke blive uoverskuelig.

Det fortæller Plantoramas haveekspert, Kamilla Høy. Hun har i mere end 13 år beskæftiget sig professionelt med at skabe balance i flora og fauna. Fælles for hendes anstrengelser er, at det hele starter med et vandhul.

- Vand i haven booster insektlivet med bier og sommerfugle, og samtidig øger det bestøvningen og holder skadedyr som spindemider og lus i skak. Og har man pladsen, er en kvadratmeter vand et godt sted at starte for både at tilgodese fugle og insekter, men mindre kan også gøre det. Bare et fuglebad eller en krukke med vand er nok, til at fugle og insekter får lyst til at komme forbi og få lidt at drikke. Etablerer man vand i jordhøjde, som en nedgravet murerbalje, kan både padder og sneglenes fjende nummer et, pindsvinet, også nyde godt af det, siger Kamilla Høy og tilføjer:

- Den vigtigste pointe er, at dyre- og plantelivet hænger sammen. Et sprudlende og forskelligartet fugle- og insektliv afspejles altid i haveplanternes sundhed. Og på længere sigt skaber det vilde liv også en langt mere interessant have.

rich-media-2
- Den vigtigste pointe er, at dyre- og plantelivet hænger sammen. Et sprudlende og forskelligartet fugle- og insektliv afspejles altid i havens planters sundhed. Og på længere sigt skaber det vilde liv også en langt mere interessant have, siger Kamilla Høy. Pressefoto.

Kom godt i gang med vand i haven

Om man er novice eller rutineret vand-i-haven-menneske, så har Kamilla Høy fem tricks, der sikrer en god start på sæsonens eventyr med vand, insekter og en frodig have.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Start småt: Det er vigtigt ikke at gøre udfordringen større end som så. Et simpelt fuglebad eller et fad med vand er rigeligt til at komme i gang. Laver man vand i jordhøjde er det dog vigtigt at etablere en lav ende samt bløde skråninger ned til vandet, så dyr ikke bliver fanget i bassinet. Og er man først kommet i gang, kan vandet altid udbygges.

Tænk placering: Et lille bassin på terrassen er hyggeligt og kan skabe en zen-oplevelse, men mange dyr foretrækker freden i skjul i baghaven. Overvej, hvorfor du skaber vand i haven, og lav gerne flere zoner med hver sit formål.

Undgå myg: Vand i skyggen giver risiko for myg. Men en smule bevægelse i vandet, eksempelvis et springvand, kan forstyrre myggenes æg og larver - ellers er fugle det bedste forsvar mod myg.

Skift vandet: Særligt bassiner hvor fugle soignerer sig bliver hurtigt fyldt med både efterladenskaber og madrester. Derfor skal vandet i fuglebade skiftes ofte, gerne et par gange om ugen, for at undgå voldsom bakterievækst.

Altanvand er også vigtigt: Har man ingen have, men en altan i stedet, er vand også vigtigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Særligt bierne har brug for vand når de fouragerer, og ligesom i haven kan det øgede insektliv være med til at redde altanens planter, som ofte lever en mere steril tilværelse, højt hævet over jordens liv.

Desuden elsker fuglene at få et hvil og et hurtigt bad, hvilket skaber et herligt cirkus på altanen.