Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Stigende tendens at hunde har drægtighedsproblemer
Mennesker er ikke de eneste, der i stigende grad har fertilitetsproblemer. Det har menneskets bedste ven også.
Det fortæller dyrlæge og klinikchef på AniCura Køge Dyrehospital Nina Diers, som arbejder med reproduktion hos hunde på daglig basis, i en pressemeddelelse.
- Vi er efterhånden oppe på omkring seks-otte procent af danske hunde, som har drægtighedsproblemer. Derfor oplever vi større efterspørgsel fra hundeejere, som ønsker at få deres hund udredt og komme ind til kernen af problemet, siger hun og fortsætter:
- I langt de fleste tilfælde kan vi hjælpe hunden godt på vej med den rette behandling, men der er også situationer, hvor problemet skyldes genetik, og vi desværre ikke kan gøre noget - ligesom hos mennesker.
Ydre omstændigheder spiller også en rolle
Fertilitetsproblemer er noget, som kan ramme alle hunderacer - også selvom langt de fleste hunde er helt normalt frugtbare.
Men når det kommer til nedsat sædkvalitet og faldende fertilitet, er de hyppigste årsager, de oplever på klinikken, infektioner med mikroorganismer. Derudover er alder også en væsentlig faktor, da fertiliteten falder med årene.
Ligeledes er der - ligesom med mennesker - mange ydre omstændigheder såsom tilsætningsstoffer og kemikalier gennem blandt andet mad, der kan have en indvirkning. Derudover ser forurening i luften også ud til at påvirke.
Ifølge Nina Diers er det også væsentligt, at danske hundeejere er blevet langt mere selektive i forhold til, hvilken partner de ønsker at parre deres hund med.
- Desværre er det ikke hensigtsmæssigt fra naturens side, da man i visse tilfælde får avlet nogle gener videre, som ikke ville kunne have reproduceret sig selv ved naturlig selektion. På den måde kan man sige, at vi er med til at holde gang i problematikken, siger Nina Diers.
Der er ofte hjælp at hente
Dyrehospitalet i Køge er et henvisningshospital og får ikke kun henvisninger fra hele landet i forbindelse med hundes fertilitetsproblemer. Nogle af henvisningerne kommer også fra det sydlige Sverige.
Her indebærer en typisk udredning en række indledende undersøgelser i form af blandt andet sædundersøgelser, hormonprøver og ultralydsscanninger i klinikkens laboratorie.
- Undersøgelserne kan hjælpe os med at se, om der er noget, som går ind og forhindrer en parring, eksempelvis misdannelser eller andre abnormaliteter, som kræver behandling, siger Nina Diers.
- Derudover kan vi også hjælpe med at kortlægge optimale parringstidspunkter, da det også er en meget almindelig årsag til, at tæven ikke bliver drægtig, siger hun.
For er det netop svært for en hund at blive drægtig, anbefaler Nina Diers at opsøge egen dyrlæge.
I mange tilfælde vil der nemlig være mulighed for, at hunden kan blive drægtig ved at igangsætte relevante undersøgelser og den rette behandling.