Lyt til artiklen:

Har du styr på trafik-reglerne?

00:00
Hastighed: ???x
03:49

Abonnementsartikel

Teknisk chef hos Bridgestone Jesper Sørensens har lavet en liste over de ting, du skal have styr på inden afgang - det handler om familiens sikkerhed og om vidt forskellige internationale regler.

Rødt kort eller app

Får du brug for vejhjælp, skal du benytte det røde kort. Det gælder både, hvis du punkterer, bilen bryder sammen, eller du bliver involveret i et uheld.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er bilen kaskoforsikret, kan du få vejhjælp i udlandet gennem SOS international på + 45 70 10 50 52 eller via Rødt Kort-app'en, hvor du kan tilkalde hjælp via dine GPS-koordinater.

Det grønne kort

Det grønne kort skal du bruge, hvis du kører uden for EU, i Norge, Island, Schweiz, Andorra og Serbien.

International skadeanmeldelse

Læg en international skadeanmeldelse i bilen, så har du den klar, hvis uheldet er ude - og du husker at få alle de nødvendige oplysninger om modparten. Hent den internationale skadeanmeldelse på dansk og engelsk hos dit forsikringsselskab.

Det blå EU-sygesikringskort

Hele familien skal have det blå sygesikringskort med. Suppler eventuelt med en rejseforsikring - især hvis du kører til et ikke-EU-land. Kortet dækker ikke udenfor EU og dækker heller ikke hjemtransport, hvis et familiemedlem skal transporteres hjem.

Regler for børn varierer

Reglerne for børn i bilen er forskellige i de europæiske lande. Flere steder, for eksempel Tyskland, Østrig, Tjekkiet med flere skal alle børn under 150 cm benytte selepude. I Danmark siger reglerne 135 cm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Obligatorisk sikkerhedsudstyr

Også her er reglerne ret forskellige i Europa, og nogle former for sikkerhedsudstyr er lovpligtigt i en række lande. Og under alle omstændigheder fornuftige at have med:

Advarselstrekant

Sikkerhedsveste til alle. Det er lovpligtigt i mange lande, at alle der forlader bilen, har sikkerhedsvest på

Ildslukker

Miljømærkater til Tyskland og eventuelle motorvejsmærkater til en række andre lande. Du kan købe dem i forvejen, blandt andre hos FDM.

Alkohol-tester i Frankrig

DK-skilt til bil og campingvogn med mindre, du har EU-nummerplade og kun kører i EU.
Førstehjælpskasse vil også være en fornuftig investering, både til køreturen og til resten af ferien., og er obligatorisk i Østrig, Ungarn, Tjekkiet og Kroatien.

Serviceeftersyn før afgang

Tjek bilen godt igennem før afgang - tjek olie, vand, sprinklervæske osv. og ikke mindst dæktrykket. Det bør være lidt højere end normalt, når bilen er tungt pakket, fortæller Jesper Sørensen fra Bridgestone. Tjek også bilens lygter - er bilen helt feriepakket, skal de måske justeres lidt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tjek dækkene

Nu du er i gang, så tag et grundigt kig på dine dæk og mål mønsterdybden. Den lovpligtige mønsterdybde er 1,6 mm., men den tekniske chef hos Bridgestone anbefaler en mønsterdybde på minimum 3 mm for optimal sikkerhed på især våde veje. Og husk at dækkene altså slides godt og grundigt på en tur ned gennem Europa - så sørg for at udgangspunktet er så godt før afgang, at du har slidbane nok til og så at få en sikker hjemtur.

For slidte dæk går ud over sikkerheden: det forøger bremselængden, forringer styreevnen og øger risikoen for udskridning og akvaplaning.