Lyt til artiklen:

Store forventninger til ny serie Manitou-minilæssere

00:00
Hastighed: ???x
04:25

Abonnementsartikel

En hel serie på ikke færre end seks nye knækstyrede minilæssere lægger an til at forlade Manitou-fabrikken og køre ud i samfundet.

Men det er ikke fra en Manitou-fabrik i USA, som det hidtil har været tilfældet med MLA-serien. Produktionen er rykket til Tyskland, og for det danske marked kan det betyde flere udstyrsmuligheder og et set-up mere efter europæisk tankegang.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Hos den danske Manitou-importør og -forhandler, Scantruck A/S, har produktchef Michael Bom Skytte allerede rettet blikket mod syd i spændt forventning om at få de nye læssere på menukortet. Også selv om, han godt véd, at han kommer til at vente til sidst på året med at modtage de første maskiner.

- Det er en rigtig fin serie maskiner stoppet med nyheder i forhold til de hidtidige amerikansk producerede minilæssere. Designet er helt anderledes med mere runde former og helt generelt flottere. Og så har vi store salgsmæssige forventninger til, at to af maskinerne også kommer i versioner med kort læssearm og dermed yderligere kræfter til at løfte. Det vil ikke mindst være efterspurgt til entreprenør- og anlægsopgaver, mens den normale læssearm passer fint til landbruget, siger Michael Bom Skytte.

rich-media-2
Den største i det nye Manitou MLA-hierarki, MLA 5-50H, tager en tørn med effektiv flytning af jord. Foto: MadsenMedia / Scantruck.

Med og uden kabine

Totalt består den nye serie af tre varianter med en 25 hk motor og tre med 50 hk i maskinrummet. Motorstørrelsen på de tre mindste maskiner betyder, at det ikke er nødvendigt med partikelfilter. Manitou har valgt Perkins som motorleverandør. Maskinerne har hydrostatisk drift, bortset fra de mindste, som er udstyret med en hydraulikmotor i hvert hjul til at øge manøvredygtigheden.

Hele den nye serie bliver at få såvel med som uden kabine, og de tre største med 50 hk-motor kan tillige leveres med aircondition.

- Den nye MLA-serie vejer fra 1,5 til 2,775 tons for den store model med kabine. Dermed er der mulighed for at transportere alle modellerne på en standard-trailer til 3500 kg. Og vel at mærke med almindeligt kørekort, siger Michael Bom Skytte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Større udstyrsprogram

De beskedne mål gælder ikke alene vægten. Højden på de seks maskiner ligger fra 2,14 til 2,29 meter, og den smalleste er blot 1,04 meter i bredden, monteret med smalle dæk. Konstruktørerne har finurligt drejet motoren på modellerne MLA 3 og MLA 4 og monteret den i længderetningen for at opnå maskinens smalle dimensioner.

De seks nye MLA-maskiner fordeler sig på modellerne MLA 2-25H, MLA 3-25H, MLA 3-25H-C, MLA 4-50H, MLA 4-50H-C og MLA 5-50H. De to maskiner med "C" i modelbetegnelsen er dem med kort læssearm.

Foruden maskinerne, har Manitou også fuld gang i produktion og nyudvikling af redskaber til dem. De indskrænker sig langt fra til det kendte sortiment af forskellige typer skovle, balletænger og pallegafler. Faktisk har Manitou flere end 100 enheder på listen over grej til minilæsserne, og det bliver til stadighed større. Fabrikken har en ambition om at øge antallet af muligheder med fem til ti styk om året.

Manitou selv har også store forventninger til den nye MLA-serie, ligesom Scantruck har som dansk importør og forhandler. Og der er virkelig noget at have optimismen i. Totalt blev der i verden solgt i omegnen af 41.000 små knækstyrede hjullæssere i 2021. Det var en stigning på hele 23 procent i forhold til året forinden.

To års garanti

- Nordeuropa er det største enkeltmarked, hvor der blev afleveret 17.000 nye maskiner til kunder i 2021. Derfor har vi udviklet den nye serie med helt nyt design og match af Stage V-emissionskravene, og altså flyttet produktionen af de små hjullæssere til Tyskland, fortæller Frederic Crul, som er Manitous ansvarlige for serien af læssemaskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fabrikken forventer at kunne levere de første af de nye MLA-maskiner til forhandlerne i Europa og Nordamerika i løbet af tredje kvartal i år. Det ser produktchef Michael Bom Skytte hos Scantruck A/S frem til.

- Vi har tidligere været vant til fabriksgaranti på 12 måneder på for eksempel Mustang-minilæssere. Manitou giver to års garanti eller 2000 timer på alle modellerne og markerer dermed, at fabrikken virkelig står bagved produktet, siger Michael Bom Skytte.