Lyt til artiklen:

Bestanden af koalaer er halveret

00:00
Hastighed: ???x
03:46

Abonnementsartikel

Koalaen har de seneste år været særlig hårdt ramt af klimakrisens altødelæggende kræfter, og det har accelereret den igangværende tilbagegang i en grad, så arten nu er mere end halveret på blot to årtier.

Fra at være en udbredt art i begyndelsen af dette årtusinde er koalaen i dag truet de fleste steder på Australiens østkyst, hvor den traditionelt hører hjemme. I dag vurderes det, at der kan være ned til 43.000 koalaer tilbage i landet, og i flere stater vurderer man, at arten kan være helt uddød i løbet af få årtier.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Derfor har WWF igangsat et omfattende program, der skal fordoble antallet af koalaer inden 2050.

Alarmerende tilbagegang

- Den alarmerende tilbagegang i antallet af koalaer vidner om, hvor hurtigt det kan gå ned ad bakke, når vi ikke passer ordentligt på vores planet. At Australien risikerer at miste én af sine mest ikoniske arter vidner om, hvor stærke kræfter, vi er oppe imod. Det er helt unikke dyr og økosystemer, som bogstavelig talt er gået op i røg, fordi vi mennesker ikke formår at leve i balance med og i respekt for naturen, siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

I 2019 og 2020 førte klimaforandringerne til tårnhøje temperaturer i Australien. Det forårsagede historisk ødelæggende skovbrande, der forkullede 17 millioner hektar østaustralsk territorium - svarende til mere end fire gange Danmarks størrelse. Brandene kostede mere end 8.000 koalaer livet og påvirkede flere milliarder dyr, da deres levesteder gik op i røg.

Mens store dele af skovene var brændt ned, blev landet "down under" i begyndelsen af 2022 igen ramt af et ekstremt vejrfænomen. Denne gang massive regnskyl, som førte til oversvømmelser. Vandmasserne skyllede bogstavelig talt den allerede hårdt prøvede koala væk fra sine levesteder og tog endnu mere skov og natur med sig.

En ond cirkel

Det er ikke tilfældigt, at de to ekstreme naturkatastrofer rammer Australien så kort tid efter hinanden, forklarer Bo Øksnebjerg.
- Klimakrisen og naturkrisen er indbyrdes forbundne. Det ser vi helt tydeligt i Australien, hvor en ond cirkel er opstået: Klimaforandringerne fører til skovbrande, som ødelægger natur og biodiversitet. Men ødelæggelsen af naturen gør kun landet endnu mere sårbar over for klimaforandringerne fremadrettet, og det så vi senest med oversvømmelserne. På den måde forstærker klima- og naturkrisen kontinuerligt hinanden, fortæller Bo Øksnebjerg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forklaringen på den onde cirkel er simpel: Skovene er nemlig ét af naturens allervigtigste værn mod klimaforandringer. Ikke bare kan skovene optage enorme mængder CO2, de kan også absorbere store mængder vand. Men når skovene forsvinder, kan regnskyl føre til massive oversvømmelser, som vi har set i år.

Dobbelt så mange koalaer i 2050

I kølvandet på de tragiske brande samlede WWF Verdensnaturfonden i Danmark i 2020 ind til koalaen. Det blev til en rekordstor sum på 11 millioner kroner, som organisationen sendte til sin søsterorganisation i Australien.

Pengene er siden blandt andet blev brugt på flere koalahospitaler og en massiv indsats for at genetablere nogle af de tabte skovområder. Målet er at vende udviklingen og fordoble antallet af den australske ikonart inden 2050. Og det er ikke urealistisk, mener Bo Øksnebjerg.

- Vi er oppe imod naturens kræfter, men ligesom vi har været i stand til at suge kraften ud af naturen, kan vi også tilføre den fornyet energi. Det handler ganske enkelt om at beskytte og genetablere den tabte natur med respekt for de mennesker, der lever i den og af den, slår Bo Øksnebjerg fast.