Lyt til artiklen:

Havens folkemøde står for døren

00:00
Hastighed: ???x
04:08

Abonnementsartikel

I disse dage er havedesignere, anlægsgartnere, planteskoler, ansatte og frivillige fra Haveselskabet og mange, mange flere i gang med at bygge en gigantisk festivalplads op.

I dagene fra den 30. juni til den 3. juli vil Marbæk Pladsen i Ballerup danne ramme om et sandt folkemøde for havefolk. Det er tredje gang, at Cph Garden samler havefolk fra alle hjørner af landet, og festivalen rækker ud til alle, som har bare den mindst snert af grønne fingre eller holder af havelivet.

- Haveinteressen vokser og forandrer sig i disse år. Klimahensyn, selvforsyning og en fornyet interesse for naturen har meldt sig på banen. Til Cph Garden kan alle haveinteresserede få ny viden og inspiration og opleve et fællesskab om haveglæden på tværs af alder og interesser. Du kan simpelthen fordybe dig i alt fra roser, georginer og jordbærsorter til permakultur, skovhaver og vilde haver, forklarer direktør i Haveselskabet, Charlotte Garby, som glæder sig til - med et års corona-forsinkelse - at åbne festivalpladsen og byde velkommen til det tredje Cph Garden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her kommer havedesignere, producenter, anlægsgartnere og foredragsholder fra hver en afkrog af Danmark - fra Mors og Aalborg til Nakskov, Sorø og Ringsted, fra Hadsten, Horsens og Djursland til Tåsinge, Langeland og Odense, og fra Ålsgårde og Vedbæk til Faxe, Køge og Ringsted.

- Cph Garden er Danmarks største havefestival, fordi den i bogstavelig forstand samler de dygtigste havefolk fra hele landet. Det er havefolk, der ved, hvad der rører sig i de danske haver, og som samtidig tør vise os nye måder at gå til havelivet på, så vi sammen kan blive både inspireret og klogere, siger Charlotte Garby.

rich-media-2
Stemningen fra Cph Garden 2019. Pressefoto: Martin Sølyst.

Det kan du se og opleve

På Cph Garden kan alle haveinteresserede mødes om deres fælles interesse - uanset om de har en stor have eller en altan i byen, og uanset om de er rutinerede havedyrkere eller nye i havelivet. Programmet byder på et væld af oplæg og workshops.

Fra England kommer den internationalt anerkendte havedesigner Noel Kingsbury, der er kendt for naturalistisk plantedesign og en af de tidlige fortalere for at hente naturen ind i haven.

Fra England deltager også den 21-årige Huw Richards, som med over en halv million abonnenter på YouTube har gjort køkkenhaven hot hos særligt den yngre generation og vist, hvordan man kan dyrke køkkenhave i bare et enkelt højbed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover rummer programmet navne som DR-havevært Søren Vester, naturformidler Vicky Knudsen, tv-vært Lene Beier, forfatter Malene Raben, klimaaktivist Signe Wenneberg, havedesigner Dorthe Kvist, forfatter Anders Lund Madsen, have- og kogebogsforfatter Hannu Sarenström, havebogsforfatter Claus Dalby og ikke mindst Iben Hjejle og Signe Lindkvist, der sender live fra Cph Garden med en særudgave af deres populære Sitterpodcast.

rich-media-4
Stemningen fra Cph Garden 2019. Pressefoto: Martin Sølyst.

Gammel havetradition

Cph Garden er inspireret af de traditionsrige engelske flowershows. Verdens ældste haveselskab er det engelske - men det næstældste er det danske, som blev stiftet i 1830, og siden har arbejdet for at udbrede viden om haven og skabe fællesskab mellem haveejerne.

I Danmark har vi ikke tidligere haft samme tradition for haveshows som englænderne, men for fem år siden mente Haveselskabet, at det var på tide, at Danmark fik sit eget "flowershow". Det blev til Cph Garden, som har fået sit helt eget præg med både foredrag og workshops om emner, der optager danske haveejere og viser tendenser og nyheder fra både ind- og udland.

Publikum kan især glæde sig til at opleve de otte unikke og vidt forskellige såkaldte showhaver, hvor førende havedesignere hver indretter en have på 80 kvadratmeter og giver deres bud på fremtidens haveliv. Showhaverne dyster om dommernes guld-, sølv- og bronzemedalje.

Alle kan desuden stemme på den have, de synes skal vinde publikumsprisen. Mere end 100 stande viser også alt i udstyr og nye metoder til livet i omkring og haven, ligesom man selvfølgelig kan tage en pause i programmet og nyde både vådt og tørt til ganen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hele programmet er præsenteret på Cphgarden.dk, hvor alt praktisk information også er tilgængelig.