Lyt til artiklen:

Kronprinsessen viser sin vilde have frem

00:00
Hastighed: ???x
03:46

Abonnementsartikel

På en sommerdag, hvor solskinnet kæmpede mod mørkegrå regnskyer, inviterede Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary inden for i sin private have, der er tilknyttet Kronprinsparrets bolig, Kancellihuset, på Fredensborg Slot.

Her bød Kronprinsessen velkommen til WWF Verdensnaturfondens generalsekretær Bo Øksnebjerg. De to fulgtes ad på en gåtur blandt vilde blomster, ukrudt, væltede træer og insekter, mens Kronprinsessen fortalte passioneret om de tiltag, der bidrager til at give biodiversiteten en håndsrækning i den private have.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er fantastisk at være med til at give den trængte danske natur en hjælpende hånd og skabe vilde oaser lige her, hvor vi bor. Efter haven er blevet vildere, kommer jeg i endnu højere grad herud. Det er utrolig interessant at følge, hvordan vildskaben udfolder sig, og jeg oplever noget nyt næsten hver eneste dag, fortæller Kronprinsesse Mary.

rich-media-3
Pressefoto: Jonas Lysholdt Ejderskov/WWF Verdensnaturfonden.

Engageret i biodiversitet

Som præsident for WWF Verdensnaturfonden er Kronprinsessen engageret i at skabe bedre vilkår for biodiversiteten.

Det er flere år siden, Kronprinsessen begyndte transformationen til en vildere have hjemme hos sig selv. I dag kan man blandt andet nyde synet af en vild blomstereng med hjemmehørende arter såsom røllike, dagpragtstjerne og natviol i den private have, der i sin tid blev grundlagt af Dronning Ingrid. Kronprinsesse Mary har ligeledes ladet fældede, døde træer ligge i haven til glæde for en lang række insekter.

Generalsekretær Bo Øksnebjerg var da også begejstret for at opleve vildskaben i den royale have.

- I Kronprinsessens have har man virkelig formået at tænke i sammenhængen mellem vores hjemmehørende plante- og dyreliv. Rigtig mange af vores mest sårbare bier og sommerfugle er dybt afhængige af helt bestemte planter for at kunne overleve, og det har man helt tydeligt haft blik for her i Fredensborg, siger Bo Øksnebjerg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vilde børn i vilde haver

I kronprinsparrets have er det ikke kun blomsterne, der får lov at være vilde. Kronprinsparrets børn kan ligeledes udfolde sig med fodboldmål, legehus og klatreredskaber. For Kronprinsesse Mary er det også vigtigt, at Kronprinsparrets børn får en forståelse for biodiversitet og vild naturs betydning allerede fra barnsben.

- Efter haven er blevet vildere, har vi set flere sommerfugle og bier Jeg tror på, at når børnene ser, mærker og hører naturen helt tæt på, så er de mere tilbøjelige til at passe på den - uden for haven og i fremtiden. De har fået en større forståelse for, hvad biodiversitet er for en størrelse, og hvad vi kan miste på få generationer, hvis ikke vi passer godt på det, forklarer Kronprinsessen.

Kronprinsessen voksede selv op i umiddelbar nærhed af både den australske bush og vandet, og i dag er det fortsat en høj prioritet for hende at opholde sig så meget som muligt i den danske natur tæt ved skov og strand. Naturen har med andre ord stået Kronprinsesse Marys hjerte nær hele hendes liv.

- Det er en fornøjelse at opleve det store engagement, som Kronprinsessen udviser, når det kommer til dansk natur. Det er ingen hemmelighed, at vores natur er i krise. Hundredvis af dyre- og plantearter er i fare for at forsvinde, men vi kan alle være med til at gøre en forskel. Kronprinsessens vilde have kan forhåbentlig være med til at inspirere danskerne til at skabe mere vildskab i deres egne haver, slutter Bo Øksnebjerg.