Lyt til artiklen:

Her sparer du penge på strømforbruget

00:00
Hastighed: ???x
04:04

Abonnementsartikel

Europas gasforsyning er under pres. Det påvirker prisen på energi og presser forsyningen i Danmark. Derfor er det nu blevet ekstra vigtigt, at vi reducerer energiforbruget - oveni hensynet til klimaet og danskernes økonomi.

- Det er en alvorlig situation, som vi følger tæt. Vi kan alle sammen gøre en indsats for at spare på energien, og vi sætter os i en bedre situation for hver kilowatt-time, vi sparer - både af hensyn til økonomi, klima og forsyningssikkerhed, siger direktør i Energistyrelsen, Kristoffer Böttzauw.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Motiverede

Danskerne er allerede motiverede for at spare. I en ny befolkningsundersøgelse fra Energistyrelsen svarer 6 ud af 10 danskere, at de nu er mere motiverede for at spare på energien end for seks måneder siden.

- Det er meget positivt, at danskerne i så høj grad har fokus på at spare på energien. Vi oplever, at mange efterspørger information om, hvad de kan gøre, og hvornår det giver bedst mening. Vi vil meget gerne hjælpe borgerne, for der er faktisk en del ting, man selv kan gøre for at spare på energien, siger Stine Leth Rasmussen, vicedirektør i Energistyrelsen.

Derfor lancerer Energistyrelsen en ny kampagne, der skal hjælpe danskerne med at spare på energien alt efter årstid. For selv om det er sommer og ferien står for døren, er der er flere konkrete spareråd, man her og nu kan følge for at reducere energiforbruget. Til gavn for pengepung, klima og øget uafhængighed af russisk gas.

Travlhed hos rådgivningstjeneste

Hos Energistyrelsens rådgivningstjeneste, der gratis rådgiver private husstande om energibesparelser, har man ligeledes oplevet en stærkt stigende interesse for at spare og ændre adfærd. Det glæder Stine Leth Rasmussen.

- Vi oplever, at danskerne har fået øjnene op for, at man med simple greb kan spare ganske meget på energien, uden det går ud over livskvaliteten, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Førnævnte befolkningsundersøgelse viser desuden, at danskerne har mange forskellige grunde til at spare på forbruget.

- Vi kan se, at det for danskerne ikke kun handler om at spare penge. Samfundsperspektivet, den grønne omstilling og energiforsyningen fylder også hos danskerne. Men vi ved også, at danskerne ønsker mere information om, hvordan man sparer, og derfor sætter vi gang i denne kampagne nu.

Konkrete spareråd

Sommerluk varmeanlægget: Send dit varmeanlæg på ferie hen over sommeren, og spar op mod 5 procent af din årlige varmeregning. Det er op til cirka 1.300 kr., hvis du har gasfyr. Du kan også sommerlukke andre typer af varmeanlæg. Se her, hvordan du kan gøre det på kun 5 minutter.

rich-media-3
Der er mange penge at spare ved at skære ned for tiden under bruseren. Foto: Colourbox.

Tag kortere varme bade:Gør dine varme bade kortere. Hvis du korter 5 af familiens ugentlige brusebade ned fra 15 til 5 minutter, kan du spare op mod 5000 kr. om året - alt efter hvilken varmekilde du har.

Brug tørresnoren: Brug tørresnoren i haven, i gården eller tørrestativet på altanen. Så får tørretumbleren og dit strømforbrug en pause. For det kan koste dig omkring 2.500 kr., hvis du har en C-mærket tørretumbler, der får lov at køre fire gange om ugen hele året.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afkobl apparaterne derhjemme inden ferien: Sluk apparater og maskiner på kontakten, inden du tager på ferie. Så sluger de ikke strøm, når du alligevel ikke er hjemme. Især ældre apparater og apparater tilsluttet internettet kan have et højt standby-forbrug.

rich-media-5
Hvis det er muligt, så flyt elforbruget fra vaskemaskinen eller opvaskemaskinen til de tider, hvor det er billigst. Foto: Colourbox.

Flyt elforbruget: Strømprisen varierer væsentligt over tid. Ved at time sit elforbrug, for eksempel ved at udskyde opvaskemaskinen, kan man spare mange penge.

SparEnergi.dk kan man se strømpriserne time for time for det kommende døgn.

Energirenovering en god investering, både for pengepung, klima og forsyningssikkerhed.Har man mulighed for at energirenovere sin bolig, falder energiforbruget og dermed regningen i en tid med stigende energipriser.

Et godt sted at starte er ved at undersøge mulighederne for energirenovering på SparEnergi.dk