Lyt til artiklen:

Dét skal du plante i sommerhushaven

00:00
Hastighed: ???x
03:05

Abonnementsartikel

Frisk havluft, sand mellem tæerne og lyden af mågerne og bølgernes brusen er essensen af dansk sommerhusferie. Kystens klima kræver noget særligt af planter, buske og træer, men det betyder ikke, at sommerhushaven behøver at være gold og kedelig. Det handler at finde og udvælge de planter, der kan klare sig under forholdene, og som kræver begrænset pasning, forklarer planteskolegartner hos Plantorama, Jeppe Juhl Sørensen.

- Der er stor forskel på, hvad man kan have i haven derhjemme og ved sommerhuset, og det handler ikke kun om, hvor ofte man har mulighed for at vande sine planter. Jordtypen samt vind og vejr spiller også ind, og det skal derfor være planter, der trives godt under ofte tørre og sandede forhold, siger Jeppe Juhl Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her er hans bud på, hvad du skal plante i sommerhushaven.

rich-media-2
Engelsk græs vokser naturligt på danske strandenge og i grøftekanter som lyserøde blomster, men fås også i forædlede versioner til haven, der er både større og i flere forskellige farver. Det er en lille pudeformet græsblomst, der typisk bliver 30 til 40 centimeter og også fås i hvide, røde og lilla udgaver til haven. Pressefoto.

Vælg sommerblomster

Krukker kræver vand, men en stor krukke med et farverigt flor af sommerblomster er ikke umuligt i sommerhushaven. Planterne skal bare kunne tåle at tørre lidt ud, når der måske går nogle uger imellem vandingerne.

Her er engelsk græs, lavendel og røllike gode bud på stauder, der kan sås enten direkte i et bed eller i krukker og kan give kulør til haven. Stolt kavaler og pelargonier står begge med stærke farver, store blomsterstande og en lang blomstring, og så tåler de ikke mindst forholdene og let udtørring.

Bemærk, at man bør klippe eller nippe de visne blomster af for at sikre tilvæksten af nye blomsterknopper. Vil man helst undgå krukkerne er engblomst-blandinger til græsplænen en mulighed, der også giver incitament til at lade græsslåmaskinen holde ferie, så man kan nyde et naturligt flor af vilde engblomster.

rich-media-3
Røllike fås i flere forskellige farver i de pink, orange, røde eller hvide nuancer. Pressefoto.

Brug sukkulenter

Visse planter, de såkaldte sukkulenter, er i stand til at lagre vand i stængler og blade til tørre perioder og egner sig derfor godt til ferieboligen. En af dem er sankthansurt, der både kan stå i krukker og indgå i bed, og som er i stand til at vokse på meget magre jorde og under tørre forhold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den farverige kalanchoe, som mange kender som en stueplante, har samme egenskab og kan derfor klare lange perioder uden vand. Som kameler gemmer disse planter væsken i 'kroppen', til der er behov for det, og det er meget fordelagtigt, når man ikke er over dem med haveslangen dagligt.

Det kan alligevel være en god idé at bruge vækstler i bunden af krukkerne, der fungerer som et ekstra vandreservoir, som planterne kan tage af, når vandet i krukken er sluppet op.

rich-media-5
Aronia eller sortfrugtet surbær er velegnet til haven ved sommerhuset. Den blomstrer i maj og sætter spiselige bær i september, der kan bruges til blandt andet smoothies, snaps eller marmelade. Pressefoto.

Skab skygge

Mange græstyper gør sig godt i sommerhushaven, fordi de kan tåle klimaet, og så kan de bidrage med lidt skygge til andre planter. Marehalm kan næsten vokse direkte i sandet og findes i flere sorter, som også kan tåle at stå i krukke.

Vil man skabe skygge, tåler aronia-busken både varme, tørke og blæst og får spiselige frugter og flotte farver til efteråret med orangerøde flammer. Sargentæble er også et godt valg, da den tåler udtørring og vind og får frugter, der kan tiltrække fugleliv til haven.

I kystnære områder er strandoliven perfekte til klimaet og blomstrer helt hen i efteråret, hvor den omkringliggende natur i sommerhushaven selvfølgelig også skal nydes.