Lyt til artiklen:

Ferie-minde kan være en katastrofe for naturen

00:00
Hastighed: ???x
02:10

Abonnementsartikel

Rejsefeberen er igen over landet trods usikkerhed på grund af strejker. For mange er Vesterhavet nu skiftet ud med Middelhavet, Himmelbjerget med Mallorcas bjerge eller København med Paris. Her kan en plante fra feriestedet virke som det helt perfekte minde om en uforglemmelig rejse.

Men det er en dårlig idé, lyder advarslen fra Landbrugsstyrelsen, der står for importkontrol med planter til Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Netop nu er mange danskere på vej ud at rejse, og her kan det være fristende at tage en plante med hjem, men det er altså en dårlig idé. Planterne kan nemlig bære på skadelige bakterier, virus, biller eller svampesygdomme, som ikke kan ses med det blotte øje, siger enhedschef Kristine Riskær fra Landbrugsstyrelsens enhed for Planter & Biosikkerhed.

Landbrugsstyrelsen opfordrer de rejselystne danskere til at tænke sig om en ekstra gang, før de tager planter med hjem fra rejsen. For selvom det i mange tilfælde kan være fuldt lovligt, og selvom planten ser sund og rask ud, kan det få store konsekvenser både for dansk natur og for gartnerier og planteskoler.

Er du i tvivl - så lad være

Inden for EU er der åbne grænser. Det betyder, at hvis du rejser til Danmark fra et andet EU-land, kan du generelt frit medbringe alle typer af planter til privat brug. Dog er der særlige regler for udryddelsestruede planter.

Det gælder for eksempel de fleste kaktusplanter og orkideer, der er forbudte at importere eller kræver en særlig tilladelse.

- Der er mange regler på det her område, og derfor er vores råd også, at man skal undgå at tage planter med hjem fra sin ferie. Hvis man er det mindste i tvivl om reglerne, så lad hellere være. Man kan nemlig risikere at indføre insekter og plantesygdomme, der kan være en katastrofe for vores natur, advarer enhedschef Kristine Riskær fra Landbrugsstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis man alligevel vil have planter med hjem fra sin ferie, er det vigtigt, at man er opmærksom på reglerne og kender risikoen. Hvis en alvorlig planteskadegører først får held til at slå sig ned i Danmark, kan det nemlig være næsten umuligt at bekæmpe den effektivt.