Lyt til artiklen:

Haveejere slipper haverne fri

00:00
Hastighed: ???x
01:54

Abonnementsartikel

Interessen for at hjælpe naturen i egen have er enorm, og rundtom i hele landet vælger danskere at dedikere dele af deres have til sommerfugle, vilde bier og andre pressede arter.

For eksempel har 15.000 haveejere nu tilmeldt deres have til projektet "Slip haven fri" et projekt, hvor de forpligter sig til at holde haven giftfri og slippe mindst 20 procent af haven fri til gavn for biodiversiteten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men haveejerne nøjes ikke med de 20 procent - i gennemsnit har de valgt at slippe hele 44 procent af deres haveareal fri.

Og det vækker glæde i Danmarks Naturfredningsforening, der sammen med REMA 1000 står bag projektet.

- Vi står midt i en biodiversitetskrise, og naturen har akut brug for mere plads. Det er derfor fantastisk, at danskerne lader naturen råde i så stor en del af deres have. For hver en kvadratmeter tæller, og sammen kan vi virkelig skabe et vigtigt helle og gøre en forskel for sommerfuglene, bierne og andre trængte dyr, siger Sebastian Jonshøj, vicepræsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Blomster og buske hitter

Haveejerne nøjes dog kun ikke med at slippe en stor del af haven fri - de sørger også for, at haven indeholder forskellige naturelementer, der på hver deres måde fremmer biodiversiteten i haven. Det kan for eksempel være jordvolde, døde træer og redekasser.

Når man tilmelder sin have til 'Slip haven fri', skal man som minimum vælge ét ud af ti naturelementer, som man enten allerede har, eller som man vil tilføre haven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her har haveejerne i snit valgt syv naturelementer. Allerflest (91%) har valgt at have mange slags blomster i haven, mens næstflest (89%) har valgt buske.

Det er gratis at tilmelde sin have på sliphavenfri.dk, og tilmeldte haveejere vil løbende modtage gode råd og vejledning til, hvordan man kan gøre sin have mere vild og naturvenlig.