Lyt til artiklen:

Truet ugle slår vild rekord

00:00
Hastighed: ???x
03:02

Abonnementsartikel

Kirkeuglen, som er Danmarks mindste ugle, har ikke ry for at tilbagelægge de helt store afstande, og det har hidtil været opfattet som en udfordring i forhold til at øge den truede danske bestand.

Men i foråret har en kirkeugle fra Himmerland bevist det modsatte ved at tilbagelægge 169 kilometer ned til Føvling nordøst for Ribe, hvor den fandt en mage.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Afstanden er mere end dobbelt så lang som den afstand, der hidtil har været den danske rekord i disciplinen spredning for kirkeugler.

Det skriver Dansk Ornitologisk Forening / BirdLife Danmark i en pressemeddelelse.

I 2019 fik kirkeuglen fra Himmerland sat en GPS-logger med en radiosender på ryggen, hvilket har gjort det muligt at registrere uglens færd fra nord mod syd i 2022.

En stor overraskelse

At der er en kirkeugle, som har fløjet så langt, som den fra Himmerland, det giver håb om at vende den negative udvikling for den truede kirkeugle.

- Det var meget overraskende for os alle, at kirkeuglen var i stand til at siksakke gennem Jylland for til sidst at finde en mage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

To storkeunger har fået sporingsudstyr på

Se også:

To storkeunger har fået sporingsudstyr på

- Her gik vi og troede, at kirkeuglen var en, undskyld udtrykket, dum og doven lille fugl, der kun bevæger sig få kilometer fra det sted, hvor den er klækket, og så finder vi ud af, at den kan flyve over store afstande på udkig efter artsfæller.

Det fortæller landmand og formand for Familielandbruget Sydvest og Vildtforvaltningsrådets kirkeuglegruppe, Henrik Bertelsen, i meddelelsen fra Dansk Ornitologisk Forening / BirdLife Danmark.

Behov for varierede arealer

Trods de gode nyheder er den helt store udfordring for kirkeuglerne imidlertid stadig manglen på føde i det dyrkede land - især i yngletiden, hvor fødemængden er afgørende for, hvor mange unger, de få kirkeuglepar får på vingerne.

rich-media-4
Kirkeuglen lever af smådyr som eksempelvis regnorme og mus. Foto: Jan Skriver/DOF BirdLife.

Ud fra en energimæssig betragtning kan det derfor ikke betale sig at flyve langt for at hente de smådyr, uglerne fodrer ungerne med.

Af den grund er der brug for arealer med en variation af smådyr helt tæt på gårdene, hvor uglerne yngler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bestanden af grågæs er ottedoblet siden 90´erne

Se også:

Bestanden af grågæs er ottedoblet siden 90´erne

- Vi ved, at kirkeugler kræver en mosaik af forskellige vegetation i deres nærmiljø for at trives, men de kan nøjes med areal på størrelse med en fodboldbane, siger Henrik Bertelsen og fortsætter:

- Her skal der til gengæld være en variation med afgræssede områder og kort vegetation, som veksler med højere græs.

I samme ombæring nævner han, at husdyrhold i det fri med hestepærer og kokasser fyldt med insekter er til gavn for kirkeuglen.

Nedgang i ynglepar

Så sent som i 1960'erne var kirkeuglen Jyllands og Fyns mest udbredte ugle med mere end 1.000 ynglepar.

I dag er der 10-13 kendte ynglepar, der befinder sig på lokaliteter syd for Aalborg og enkelte i det øvrige Jylland. Herunder parret i nærheden af Føvling ved Ribe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vildforvaltningsrådet har nedsat en arbejdsgruppe, der skal være med til at bane vejen for bedre levevilkår for kirkeuglen.

Gruppen består af repræsentanter for Landbrug & Fødevarer, Dansk Ornitologisk Forening, Danmarks Jægerforbund, Danmarks Naturfredningsforening og Dyrenes Beskyttelse.