Lyt til artiklen:

Ny sommerfugl for Danmark fundet ved dige

00:00
Hastighed: ???x
02:26

Abonnementsartikel

Under julis varmebølge fløj en indtil for nylig uset gæst til Danmark i form af en dagsommerfugl, som blev fundet på Det Falsterske Dige på Sydfalster af en sommerfugleentusiast.

Dagsommerfuglen tilhører arten Marmorbredpande, også kaldet Carcharodus akceae, og er, udover at være det først sete eksemplar i Danmark, også det første af sin slags i Skandinavien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Guldborgsund Kommune i en pressemeddelelse.

Sjælden sommerfugl for denne landsdel er set på lokal slette

Se også:

Sjælden sommerfugl for denne landsdel er set på lokal slette

- Det er helt vildt, at vi atter finder en ny art for Danmark netop i Bøtø. De nye arter kræver plads i naturen, så det betaler sig at give den vilde, uplejede natur mere plads, udtaler Bjarne Skule fra sommerfugleforeningen Lepidopterologisk Forening i meddelelsen.

Ifølge Bjarne Skule er sommerfuglen højest sandsynligt kommet op med varmen fra det nordlige Tyskland, hvor den efterfølgende blev set på Falster i slutningen af juli.

Der kan være flere

Da dagsommerfuglen blev fundet af sommerfugleentusiasten John Faldborg, som var sidst på dagen 21. juli, var der kun den ene. Dog udelukker det ikke, at der kan være flere, lyder det fra kommunen.

I dagene efter fundet blev der ledt efter flere i diget, men uden held. Til gengæld blev Marmorbredpandens foderplante, Almindelig Katost, fundet præcis der, hvor dagsommerfuglen blev set.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Biolog gør sjældent fund

Se også:

Biolog gør sjældent fund

Ifølge kommunen vidner det om, at naturpleje, der sikrer, at planterne ikke høstes ved slåning, er helt afgørende for en sådan arts mulighed for at etablere sig.

- Vi kan slet ikke få armene ned, siger projektleder hos Guldborgsund Kommune Anita Pedersen og fortsætter:

- Det, at vi har Bøtø Nor, Bøtøskoven og Det Falsterske Dige med store uberørte og udyrkede områder, betyder, at vi kan give nye arter bedre muligheder for at bosætte sig. Det er bare så fantastisk.

Kræver varme

Udover fundet af Marmorbredpanden på Sydfalster er det nærmeste fund af arten blevet gjort omkring Rostock, Stettin og Nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft i det nordøstlige Tyskland.

Derudover er Marmorbredpanden, som er almindelig i Mellem- og Sydeuropa, også blevet set i Polen og i det sydlige Litauen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gravemaskiner etablerer 30 klitter til markfirben og sommerfugle

Se også:

Gravemaskiner etablerer 30 klitter til markfirben og sommerfugle

Dagsommerfuglen har et vingefang på 26-32 millimeter, har lyse pletter på oversiden af bagvingerne og er brunlig marmoreret på vingeoversiden.

Marmorbredpanden er varmekrævende og holder til i skovkanter samt på enge og varme skråninger.