Lyt til artiklen:

Højsæson for pindsvineunger er begyndt

00:00
Hastighed: ???x
03:04

Abonnementsartikel

I august og september er der højsæson for pindsvineunger, og det giver i øjeblikket anledning til mange opkald til Vagtcentralen 1812 fra bekymrede borgere, som mener at have fundet unger i nød.

Men det er dog ikke altid, at ungerne er det, da pindsvineunger allerede forlader deres mor i en alder af seks uger og med en vægt i omegnen af 200-250 gram og derfor er meget små.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ligger der derimod én eller flere kolde og passive pindsvineunger frit fremme midt på dagen, er ungerne i nød. Opfordringen er ikke at tage dem op, men i stedet ringe 1812 for vejledning.

Det oplyser Dyrenes Beskyttelse.

- Vi modtager enormt mange opkald om pindsvineunger hvert år, og det er altid en god ting, når mennesker bekymrer sig om dyrene, siger biolog ved Dyrenes Beskyttelse, Michael Carlsen og fortsætter:

- Men hvis et pindsvin fejlagtigt bliver samlet op, udsætter man det for en unødvendig stressfaktor, som kan have store konsekvenser for dets overlevelseschancer.

Mindre end en tennisbold?

Ved tvivl om et eller flere pindsvins velbefindende er der en række indikatorer at kigge efter. Her er tidspunktet på dagen, pindsvinenes størrelse og deres opførsel alle relevante at se på for at afgøre, om pindsvinene er i nød.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Unger, der er afhængige af deres mor, er sammenrullet mindre end eller på størrelse med en tennisbold. Sådanne unger bør ikke ligge passive og frit fremme, siger Michael Carlsen og fortsætter:

Husk at klippe, beskære og luge

Se også:

Husk at klippe, beskære og luge

- Er pindsvinet derimod større end en tennisbold, betegnes det ikke som unge, da den her er stor nok til at kunne klare sig selv. Sådan et ungt pindsvin må gerne færdes alene, men vil oftest gøre det efter mørkets frembrud, siger biologen.

I samme ombæring understreger biologen, at ingen pindsvin - uanset størrelse - bør ligge passivt og frit fremme om dagen.

Iagttag det på afstand

Ligeledes er det vigtigt ikke at tage et pindsvin op, før det er sikkert, at noget er galt. Derfor: Hvis et lille pindsvin går rundt og snuser i bede og krat, er der ingen grund til at slå alarm.

Uanset alder leder et raskt pindsvin efter føde i henholdsvis bede, krat, i højere græs samt lignende steder. Pindsvinet kan godt støje.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ny sommerfugl for Danmark fundet ved dige

Se også:

Ny sommerfugl for Danmark fundet ved dige

Det foregår ofte i hurtig gang eller endda løb, når et pindsvin skal over åbne græsplæner, havegange, indkørsler eller veje. Bliver pindsvinet overrasket, vil det som regel stivne og stå helt stille.

Kommer et menneske tættere på, og pindsvinet vurderer, at faren er meget høj, ruller det sig halvt eller helt sammen. Dog vil pindsvinet rulle sig ud igen og fortsætte sin færd, når faren atter er på afstand.

Flyt ikke rederne

Dyrenes Beskyttelse gør desuden opmærksom på, at haveejere kan komme til at blotte eller ødelægge pindsvinets rede ved at flytte palle, brændestakke eller kvasbunker.

Sker det, er det vigtigt straks at lægge redematerialet og anden beskyttelse hen over reden igen og derefter forlade stedet for at give pindsvinemoren ro og tid til at flytte ungerne i sikkerhed.