Lyt til artiklen:

Ny skovvogn giver maksimal stabilitet

00:00
Hastighed: ???x
01:50

Abonnementsartikel

Efter lang tids bearbejdning er det lykkes Flemming Tandrup fra skovspecialisten Valtec at få finske Kronos til at fremstille en udkørselsvogn med Y-tilkobling og midjelås i 15-tons klassen komplet med en Kronos 10 meter kran.

Maskinen fik premiere på Langesømessen, da juletræs- og skovfolk fra hele Nordeuropa traditionen tro mødes ved Langesø Gods tidligere på månedent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hele ideen med midjelås består i, at kranvognen monteres direkte ind på traktorens bagaksel ved hjælp af en Y-formet montering. Den har en cylinder til midjelås, så traktor og vogn låses, når P-bremsen aktiveres.

rich-media-2
Kronos 150 med Y-træk. Pressefoto.

"Stiv" enhed

Derved fås en komplet "stiv" enhed, der har maksimal stabilitet under kranarbejdet og fjerner behovet for støtteben på vognen, hvilket gør det hurtigere at komme i gang eller afslutte kranarbejdet, hver gang man når en ny arbejdsposition.

Konstruktionen har også to hjælpe-/styrecylindre, så sættet kan manøvrere smidigt, hvor pladsen er trang.

Fleksibel og brugervenlig

Den nye vogn/traktor-kombination er velegnet til både egentlige skovningsopgaver med vedproduktion for øje, fældning/sammenkørsel af energitræ og også beskæringsopgaver med kran.

Vognen er udrustet med en 10 meter Gripto 1010 kran med SBM (Smart Boom Control / kranspidsstyring). På kranen kan der monteres et slangesæt fra Kronos til lynskifte af aggregater, hvilket fremmer dens fleksibilitet yderligere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vognen kan leveres med Robsontræk eller hydraulisk hjultræk på 2 eller 4 hjul alt efter kundernes behov.

Styringen af trækket er nøje synkroniseret med traktoren, så vognens træk ikke påvirker traktorens transmission. På listen over ekstraudstyr findes blandt andet kamera og LED-lys indbygget i vippearmen.