Lyt til artiklen:

Vild dansk havørn sætter aldersrekord

00:00
Hastighed: ???x
03:16

Abonnementsartikel

Fine billeder af en ringmærket havørn (Haliaeetus albicilla) i det sydlige Jylland har afsløret, at den ikke bare er Danmarks suverænt ældste nulevende havørn, men måske den ældste dokumenterede vildtlevende havørn overhovedet. Den 37 år gamle havørn er hunnen i et ynglepar, som har opfostret 23 unger siden 2006.

Det skriver Dansk Ornitologisk Forening i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Jeg har aldrig før hørt om en så gammel havørn, skriver lederen af det nordtyske ørneprojekt, Bernd Struwe-Juhl i en mail til Dansk Ornitologisk Forening/BirdLife Danmarks Projekt Ørn.

Han bekræfter, at kombinationen af ringe og farver på havørnens ben viser, at den blev mærket som unge på en rede i Nordtyskland i 1985.

Fantastisk fund

Fundet har vakt begejstring hos tyske kolleger, der arbejder med ringmærkning og beskyttelse af havørne. En tysk ekspert i aldersbestemmelse af havørne, Thomas Neumann, anser fundet af den danske ørn for 'fantastisk'. Han har stået for aldersbestemmelsen af den hidtil ældste tyske havørn på 36 år på basis af fældningsmønstre og fjerdragt.

Den gamle hunørn og hendes mage er stadig yngledygtige og har i år opfostret en unge. DOF's Projekt Ørn har besluttet ikke at offentliggøre, hvor den gamle hun lever nærmere end 'det sydlige Jylland' af hensyn til hendes beskyttelse.

Billeder af ørnen viser andre alderstegn end farveringen fra 1985. Hun er tydeligt ved at blive lidt tynd i fjerene på hovedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nordtyske bestand var meget lille i 1985, og der blev kun ringmærket fire redeunger det år. En af dem er med sikkerhed fundet død, en anden blev syg og kom til en zoo. Det betyder, at der kun er to reder nord og nordvest for Lübeck, som den gamle danske ørn kan stamme fra, selv om det ikke er lykkedes at fotografere den tyske såkaldte nationale ring på det andet ben, så det har været muligt at aflæse nummeret og stedfæste dens oprindelse helt præcist.

Ingen sikker viden

Hannen i parret med den gamle hun stammer også fra Tyskland. Han er mærket med ringe, som viser, at han er 24 år. Da parret etablerede sig i det område, hvor de to ørne er nu, har hunnen altså været omkring 20 år og kan meget vel tidligere have ynglet med en anden han et andet sted.

En af parrets 23 unger er mærket med GPS-sender i et fælles projekt mellem DOF og Københavns Universitet, og den er godt på vej til at nå den yngledygtige alder på fem-syv år for havørne.

Der findes beretninger om andre meget gamle havørne, men det har drejet sig om fugle i fangenskab. I Danmark har der ynglet havørne siden midt i 1990'erne, og ringmærkning af ungerne blev først indledt senere, så der er endnu ikke nogen viden om, hvor gamle de kan blive. De tyske erfaringer med farveringmærkede vilde havørne er, at havørne generelt ser ud til at leve i cirka 30 år, mens enkelte kan blive op til 35 år.

Havørnen er vidt udbredt over store dele af det nordlige Europa, Grønland, Island og hele vejen gennem Sibirien til Stillehavet, men vores sikre viden om deres alder er begrænset af, at der kun er foregået systematisk ringmærkning af havørne gennem nogle få årtier.